Галичани вибачилися за вчинок Данила Галицького, який спалив Звягель

Цей тиждень відзначився підписанням угоди про співпрацю між трьома містами: Новоградом-Волинським, Галичем (Івано-Франківська область) та Миргородом (Полтавська область). У контексті воєнних подій на Сході країни ця подія набула особливо важливого значення, адже мирні угоди нині у дефіциті. Тому для мерів міст-партнерів у Новограді організували теплу зустріч — у середу, 5 листопада. У Будинку рад міські голови підписали угоду про співпрацю, провели прес-конференцію для журналістів, а після того вирушили на екскурсію цікавинками Новограда.
Міський голова Володимир Загривий не приховував задоволення від того, що у Новограда з’явилися нові партнери. Адже саме він став ініціатором підписання угоди про співпрацю, а тепер ця ідея отримала старт. Як розповів мер Звягеля, Галич і Миргород у якості партнерів були обрані тому, що з ними місто пов’язують давні зв’язки.
— В умовах агресії проти України, ми сьогодні розширюємо кордони співпраці і взаємодопомоги, й у цьому — наша сила, — зазначив Володимир Загривий. — Абсолютно впевнений, що будемо тісно співпрацювати і виручати один одного.
Готовність розуміти і підтримувати своїх партнерів засвідчила й делегація з міста Галича. Після того, як Володимир Загривий декілька разів нагадав, що у 1257-му році Данило Галицький (а Галич називають містом цього короля) спалив древній Звягель, галичани не витримали «лихої долі» і вирішили вибачитися за вчинок короля.
— Не варто оцінювати сьогодення крізь призму подій середньовіччя. Адже живемо у 21 столітті, а історія — це Муза, яка вчить прийдешні покоління не повторювати помилок минулого, — зауважив заступник директора Національного заповідника «Давній Галич» Семен Побуцький. — Прийшов час потиснути один одному руки і творити нашу державу. Коли дивимося у вікно майбутнього, давайте закриємо двері минулого, щоб протягом не витягнуло дух сьогодення. Тому від імені галичан хотів би вибачитися перед звягельчанами за вчинок Данила Галицького і запросити мешканців Житомирщини та Полтавщини на гостини у наш край, багатий на історичні пам’ятки і гостинність.
Мер Галича Орест Трачик подякував Новограду за допомогу їхньому краю під час повені у 2008 році — саме тоді розпочалася історія відносин між нашими містами. На запитання кореспондента «Звягеля» щодо того, які конкретно плани передбачає підписана угода, мери відповіли, що йдеться не про те, що «хтось буде комусь одразу давати гроші», а швидше — про проекти у галузі культури, освіти, спорту, а саме — екскурсії, лекції науковців, сприяння у санаторно-курортному відпочинку. Не секрет, що Миргород, завдяки лікувальним мінеральним водам, відомий як місто-курорт. До того ж, із Новоградом це місто пов’язує співпраця у рамках українсько-німецького проекту «GTZ» з енергозбереження.
На прес-конференції говорили і про АТО. Як розповів міський голова Сергій Соломаха, у Миргороді дислокуються дві військові частини (льотчики і зв’язківці), які також, як і новоград-волинці, беруть активну участь у захисті суверенітету України. А ще це місто нині посідає друге місце за кількістю переселенців зі Сходу. Натомість із Галича, за словами мера Ореста Трачика, мобілізовано небагато мешканців — загалом 146 чоловіків. І, на щастя, втрат серед мобілізованих немає. У обох містах, як і у Новограді-Волинському, активно працюють волонтери, котрі допомагають українській армії.
Україна — єдина, і нам немає чого ділити, — із цим погодилися представники усіх трьох міст, зауважте, з різних географічних точок України. Хочеться вірити, що наші міста-партнери стануть дієвим прикладом плідної співпраці для інших міст, а невдовзі всі ми побачимо низку успішно реалізованих проектів на благо городян.
Юлія КЛИМЧУК