На Житомирщині СБУ викрила порушення земельного законодавства

За матеріалами СБУ, Черняхівським райвідділом УМВС України в Житомирській області розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.2391 (Незаконне заволодіння грунтовим покривом (поверхневим шаром) земель) Кримінального кодексу України.
Наприкінці травня ц.р. наказом ГУ Держземагентства у Житомирській області п’ятьом мешканцям Київщини надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у їхню приватну власність земельних ділянок на території Городищенської сільської ради Черняхівського району загальною площею 10 гектарів.
Втім, як встановили співробітники СБУ, це рішення суперечило положенням Земельного кодексу України, оскільки тринадцять років тому вказані земельні наділи рішенням сільради вже були розподілені між 17 працівниками соціальної сфери громади та з того часу використовувалися ними для ведення особистого підсобного господарства.
Незважаючи на незаконність прийнятого рішення та те, що цільове призначення цих ділянок — ведення особистого селянського господарства, — змінено не було, упродовж декількох місяців невстановлені покищо особи знімали на них поверхневий шар грунту. На даний час із ділянки в 10 гектарів знято орієнтовно 1,5 м грунтового покриву, чим заподіяно значної шкоди довкіллю.
Досудове слідство у кримінальному провадженні триває.
Прес-група УСБ України в Житомирській області