Свято студентів: хто і як «гризе граніт науки»?

Свято студентів: хто і як «гризе граніт науки»?

Іспити, вечірки, недосипання — байки про студентське життя перекочовують із покоління в покоління. Незважаючи ні на що, студенти завжди встигають зробити все: вчитися, працювати, робити революції, причому, вдало все поєднують. Кажуть, що головне їхнє бажання — зловити за хвіст «халяву». А зрештою, чудове і скромне бажання у більшості — скласти іспит на «відмінно», коли знаєш лише один білет із тридцяти. У Міжнародний день студента ми поспілкувалася зі студентами з різних навчальних закладів міста та дізналися про їх ставлення до свята, студентське життя, проблеми, що їх турбують.
\"СвятоІрина ПОКАЛЬЧУК, студентка 3 курсу Новоград-Волинського вищого професійно-технічного училища:
— Для кожного студента його навчальний заклад — найкращий. Особисто для мене він кращий, бо тут я здобуваю не тільки освіту, а й зустрічаю нових друзів, завжди знайомлюсь із цікавими людьми, відвідую різні секції. Викладачі нашого училища кожен рік проходять перевірку, тому рівень викладання у них високий. У нас — найкращий гуртожиток і чудова бібліотека, де ми маємо змогу в Інтернеті підготувати домашнє завдання. Я дуже позитивно ставлюся до Дня студента, але при цьому хочу зауважити — дорогі студенти, святкуйте цей день із розумом! Кожного року наш навчальний заклад старається привітати своїх учнів. Ми ж проводимо концерти, дискотеки. У студентському житті було багато цікавих моментів, але найбільше, що мені запам’яталось, — це студентський бал. Мені здається, якщо б провести його і в цьому році, то охочих туди потрапити було б набагато більше. Стосовно проблем, то сучасний студент має доступ до всього, і проблеми може знайти лише в тому, щоб просто щось не вивчити чи не підготувати.
\"СвятоВадим ЛЕУС, студент 4 курсу Новоград-Волинського медичного коледжу:
— День студента — це свято, яке не можна залишити осторонь, це наше «професійне свято». Ставлення до нього, звичайно ж, позитивне. Ми відзначаємо його щороку, і щороку — по-різному, але завжди цікаво. Ми намагаємось і вчитись, і відпочивати. Це не завжди виходить вдало поєднувати, але ми все ж намагаємось прожити ці роки з користю і цікавими спогадами. Звичайно, щойно прийшовши на стежину самостійного життя, проблем уникнути важко, адже все відносно нове. Коли ти ще вчора був у мами під крилом, то вже сьогодні якусь частину проблем доводиться вирішувати самостійно. Хоча я б назвав це не проблемами, а труднощами. Переважно — це труднощі адаптації: до нових методів і форм навчання, засвоєння нової інформації. Також виникають труднощі у налагодженні позитивних стосунків із групою та викладачами. Що ж стосується більш глобальних проблем, то це — насичена навчальна програма, недостатня кількість годин для її вивчення, мале забезпечення друкованою літературою (хоча дана проблема компенсується в якійсь мірі електронними носіями). Взагалі не дарма існує вислів: «Найкращі роки життя — студентські», тому що всі ті негативні риси в декілька разів перекриваються позитивним студентським життям.
\"СвятоІрина ШУЯ, студентка 4 курсу Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу:
— Мені подобається бути студенткою мого улюбленого та найкращого коледжу. Тут регулярно проводяться розважальні заходи, в яких беруть участь не лише студенти НВЕГК, а й студенти інших навчальних закладів міста Новограда-Волинського та школярі міста і району. Наші студенти брали участь у таких акціях як підтримай армію, подаруй посмішку хворим, пораненим солдатам, які були в АТО. А також щорічно на зимові свята відвідуємо Будинок дитини, даруємо дітям іграшки та солодощі. Що стосується Дня студента, то люблю його, як і всі. Щороку в коледжі проводиться свято, присвячене Дню студента, на ньому обирається кращий студент року. Після концерту, за бажанням студентів, проводиться святкова дискотека. Цього року я святкуватиму саме за такою програмою. Що можу сказати стосовно проблем, які хвилюють студентів? Вони є і чимало. Це — проблема вступу до ВНЗ, матеріального забезпечення державою студентів і, звісно, пошук роботи.
\"СвятоЯрослав ГАПОНЧУК, Олександр МАЛИНОВСЬКИЙ, студенти 3 курсу Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму:
— Перш за все, пояснимо, чому на питання відповідаємо разом. Ми товаришуємо з першого курсу, разом активно долучаємось до різних заходів. Ми щасливі, що навчаємося саме у НВПЕТ, адже тут згуртований колектив та гарні викладачі. За період навчання запам’яталося багато. Це — «дебют першокурсників», святкування Хелловіна, святкування 45-тиріччя від дня заснування НВПЕТ, хода студентів та викладачів нашого технікуму під патріотичними гаслами. Ми з нетерпінням чекаємо Дня студента, адже для нас — це останнє його святкування у цьому закладі і такому колективі. Кожного року ми збираємося групою і святкуємо День студента. Кожного року у нашому технікумі влаштовують концерти на честь студентів і нагороджують відмінників навчання, активістів, спортсменів. Хочеться, щоб усі студенти цінували період свого навчання, адже це — найкращі роки. Головне — провести цей день так, щоб вашому закладу потім не було соромно за своїх студентів. Що стосується проблем, то вони є, але незначні. Найперше, після вступу — це адаптація до нових умов навчання, адже тут розпочинається самостійне життя, нові вимоги. Головна проблема — це фінансування закладу державою.
Від автора. Завжди хочеться, аби свято було незвичним та запам`яталося надовго. Незабутнім його може зробити лише ваш настрій та приємна компанія. А як саме буде відбуватися святкування, — ваша фантазія може розігратися не на жарт. Студентство завжди знайде спосіб яскраво провести своє «професійне» свято. Тому обов`язково відсвяткуйте свій день! За час студентства їх буде не так багато! Насолоджуйтесь миттю!
Людмила ПЕТРУК