Як вдячні військові пообіцяли встановити новорічну ялинку або Один день із життя волонтерів, які допомагають армії

Як вдячні військові пообіцяли встановити новорічну ялинку або Один день із життя волонтерів, які допомагають армії

Подяка від військового командування — гордість активних підприємців-волонтерів з «Торгового дому»Чесно кажучи, я особисто думала, що про волонтерство в Україні зараз вже стільки всього сказано і написано, що навряд чи можна додати щось нове. Втім, коли мій звичайний робочий день розпочався одразу з двох новин від волонтерів, то подумки захопилася цими людьми: що б там не було, а вони не зупиняються і продовжують допомагати армійцям. Як свідчить їхня робота, добрі справи не можуть надокучити або стати непотрібними. Бо завжди знайдуться люди, котрі чекають на підтримку, а у контексті нинішніх подій на неї розраховують наші земляки-військові на Сході України. Про те, з якими непідробними емоціями розповідають волонтери про випадки, пов’язані з їхньою благодійністю, — можна написати не одну книгу. Хоча, звісно, краще б ці книги були про мир, а не про війну…
— Скриньку для благодійних внесків ми спочатку побачили у Житомирі, вирішили встановити таку саму у себе на роботі, щоб допомагати землякам. Скинулися, купили акваріум і поставили у «Торговому домі», — розповіла одна з найактивніших підприємців Леся Білошицька. — Ми з липня займаємося цією роботою. Люди жертвують, хто скільки може. Хтось приносить консервацію, хтось — речі (зараз теплі речі військовим дуже потрібні). Усе це ми розпаковуємо разом, щоб ніхто у махінаціях не звинувачував. Потім купуємо необхідне і передаємо нашим бійцям. У нас є чеки, накладні, маємо усю звітність. У кожного там, на сході, є рідні, знайомі, друзі, тому байдужих людей дуже мало, хоча такі теж є…
У Немильні селяни зібрали стільки допомоги для військових, що уся вона з першого разу не влізла у бусЗа зібрані у «Торговому домі» благодійні внески вони купують те, що найчастіше просять бійці: каремати, спальні мішки, балаклави, рукавиці, цигарки… Попри те, що зверху
звітують, що забезпечили військових теплим одягом, рядові бійці розповідають волонтерам, що після ротацій склади часто залишаються порожні, а люди — без належного матеріального забезпечення. Тому з настанням холодів усе частіше замовляють теплий одяг.
— Щотижня збираємо 300-1000 гривень, по-різному буває. Якщо не вистачає, щоб купити замовлені речі, то беремо скриньку і йдемо збирати гроші по колегах із «Торгового дому». Є такі, хто допомає постійно, а комусь це взагалі непотрібно. Щотижня докладаємо по 400-500 гривень від наших підприємців. Люди відривають від сімей, щоб допомогти іншим. Така ситуація в країні, що ми маємо бути усі разом. Інакше бути не може, — розповідають активісти колишнього «Дитячого світу».
Вони неохоче називають свої прізвища. Підприємець Тетяна не втрималася і заплакала, розповідаючи, як військові з АТО, приїжджаючи додому, до них приходять подякувати за допомогу. Сказала, що вдячні бійці «30-ки» пообіцяли колись приїхати до них із шампанським і встановити ялинку на Новий рік, бо навряд чи є хтось там, на сході, хто не отримав допомогу з рідного міста… Тепер гордість працівників «Торгового дому» — подяка за підтримку військових від командира 12-го інженерного полку. Ця подяка висить на стіні одразу при вході.
Активність волонтерів не перестає захоплювати. У соціальних мережах дехто, попри насичений графік, друкує щоденні звіти з приводу того, яку допомогу від людей отримали, і на що витратили благодійні внески.
Ось що у мережі пише активіст Ігор Саксін: «Ранок почався з того, що «трошки» теплих речей (півбуса) для бійців АТО забрали у працівників служби у справах дітей, що на вул.Замкова, 3.
Початок дня — просто супер. Дякуємо, дівчатка!
Через годину подзвонили з села Немильні. Сказали, що зібрали теплі речі, продукти. Взяли нашу «швидку» (нагадаємо, що цю машину для потреб військових придбали волонтери — авт.) і поїхали. Дякуємо «Газовику» — коли міняли нам на авто газовий балон, то наповнили його газом «до відмови». Коли зайшли у приміщення клубу, то зрозуміли, що «попали» — забрати змогли лише половину всього: консервація, сало, сухофрукти, масло, картопля, цибуля, морква тощо. Від дітей із Немильні отримали для хлопців малюнки і листи (обіцяємо передати). Крім того, нас попросили відправити для односельчан дві «маленькі» посилки і докупити чай, каву, препарати від грипу, цигарки. Ще селяни зібрали 1,5 тис. гривень».
Трохи згодом Ігор написав: «Хлопці, дякуємо! Сьогодні доклали 100 доларів до 1,5 тис. гривень, зібраних селянами у Немильні, і наші підприємці (вони теж долучилися і доклали гроші), з Хмельницького привезли 19 термокостюмів і теплих шкарпеток — загалом на 4010 гривень. Таким чином, 19 людей не замерзнуть і не захворіють. Ще замовили рулон білої тканини і почали шити маскувальні халати на зиму. Підключайтеся, матеріал взятий у борг (90 м.кв. по 16 грн.)». Усі ці записи зроблені лише одного дня. А таких днів тепер у волонтерів — безліч.
Подружжя Нестеруків та благодійний фонд «Хто допоможе, як не ми?» вже не вперше співпрацюють із торговою маркою «Цукерочка»Вони знаходять один одного і працюють гуртом — так вдається досягти більш вагомих результатів. Їх життєвих історій, так само, як і їх самих, багато. Наприклад, волонтер фонду «Хто допоможе, як не ми?» Тетяна Нестерук спочатку допомагала онкохворим дітям. Розповіла, що у неї троє дітей, котрі часто хворіють, тож жінка знає, наскільки важко залишитися наодинці із проблемою. У Житомирі жінка познайомилася із директоркою благодійного фонду, який займається проблемами хворих дітей, — Юлією Толмачовою. Нині Юлія відома ще й завдяки волонтерській роботі з військовими — вона часто буває у зоні АТО.
Коли верстався цей номер, Тетяна зателефонувала у редакцію і запросила на зустріч із представниками торгової марки «Цукерочка» — вони вже не вперше передавали волонтерам допомогу для військових, цього разу — для 95-ї Житомирської аеромобільної бригади.
— Біля двох років триває наша співпраця, — розповіла волонтер фонду «Якщо не ми, то хто?» Тетяна Нестерук. Відмови ми не отримали жодного разу. Сьогодні нам передали теплий одяг, продукти, солодощі. Дуже раді, що є відкриті люди, готові допомогти.
— Ми не могли лишитися осторонь, коли до нас звернулися. Тому зібрали допомогу не лише для військових, а й для переселенців зі сходу, — розповіла адміністратор магазину «Тортик» Аліна Томаш.
Традиційно волонтери хочуть подякувати кожному, хто відгукнувся на їх заклик допомогти іншим. Ось і Тетяна Нестерук передала великий список прізвищ селян, городян, сільських і міських голів Житомирщини, які займають активну громадянську позицію. На жаль, брак газетної площі не дозволяє друкувати довгі списки. Зрештою, благодійність — це не прізвище у газеті, а розуміння, що твоя добра справа дійшла до тих, кому призначена, і допомогла комусь.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА