Роз’яснення начальника Генштабу ЗСУ про батальйони територіальної оборони

У зв’язку з численними зверненнями керівників органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та окремих громадян щодо залучення підрозділів територіальної оборони (ТрО) в Антитерористичній операції, постає необхідність приведення пояснень з цього питання. Наводимо звернення начальника Генерального Штабу Збройних Сил України до Голови Житомирської обласної державної адміністрації.
З метою стабілізації ситуації на всій території України, з 04.05.2014 року Генеральним штабом Збройних Сил України введено в дію плани територіальної оборони та визначені завдання щодо формування військових частин ТрО. Для виконання визначених планами ТрО завдань із травня 2014 року в кожній області були сформовані батальйони ТрО.
Залучення військових частин ТрО до виконання завдань в Антитерористичній операції викликало численні звернення з пропозиціями щодо залучення цих підрозділів винятково в межах своїх областей. Зміст звернень, які надходять, свідчить, що особи, які звертаються, розглядають підрозділи ТрО винятково як безпосередньо підпорядковані військові формування свого регіону, при цьому у багатьох випадках не враховуються ні загальна ситуація, яка вимагає зосередження основних зусиль на сході держави, ні вимоги нормативно-правових документів із ТрО, стосовно оборони всієї держави.
В умовах проведення Антитерористичної операції на сході держави для відстоювання територіальної цілісності країни найважливішим завданням є недопущення подальшого розширення зони збройного конфлікту на інші регіони. Тому керівництвом Збройних Сил України прийнято рішення щодо залучення військових частин ТрО до ізоляції зони конфлікту. Таке рішення грунтується на вимогах Указу Президента України від 02.09.2014 р. №471/2013 «Про Положення про територіальну оборону України», де визначено, що завдання ТрО виконуються як поза районами, так і в районах ведення бойових дій.
Відповідно до вимог статті 18 Закону України «Про оборону України», безпосереднє керівництво ТрО здійснює начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України, командувачі військ оперативних командувань у зонах відповідальності, голови облдержадміністрацій в особливий період у своїх зонах ТрО.
Прийняття рішень про застосування військових частин ТрО належить винятково до компетенції Генерального штабу Збройних Сил України та відповідного військового командування Збройних Сил України, що регламентується нормативно-правовими актами і планами застосування військ (сил).
Генеральним штабом Збройних Сил України сплановано проведення ротації підрозділів ТрО із зони Антитерористичної операції для відпочинку та відновлення їх боєздатності.
Суспільна думка в Україні повинна бути єдина — захист держави, населення і територій, недопущення поширення зони конфлікту, зупинення противника на дальніх підступах.