Заява міського голови Володимира Загривого на пленарному засіданні 26-ї сесії міської ради VI скликання

Шановні депутати, новоград-волинці!
31 жовтня 2010 року загальноміським голосуванням у м.Новоград-Волинський (як і в інших населених пунктах України) були обрані місцеві ради терміном на 5 років (так стверджують юристи, посилаючись на діючу тоді норму Конституції України), та голови територіальних громад терміном на 4 роки, які очолюють ради та виконавчі комітети, головують на їх засіданнях.
Таким чином, для голів місцевих громад, депутатських рад та виконавчих комітетів передбачений тодішнім законодавством період — вичерпаний!
Уже немає Верховної Ради України та її пропрезидентської коаліції, які 1 лютого 2011 року Законом України №2952 внесли зміни до Конституції України, продовживши на один рік, тобто до жовтня 2015 року, повноваження народним депутатам України та головам місцевих громад.
Це відбулося тоді без згоди всіх місцевих депутатів та голів.
26 жовтня цього року обрано новий український парламент, і за ним очікується невідкладне рішення щодо чергових виборів у місцевому самоврядуванні.
Виходячи з вищевикладеного, заявляю, що повноваження міського голови — голови міської ради VI скликання та її виконавчого комітету — завершені, і надалі є, на мій погляд, символічними. У зв’язку з цим, як законослухняний громадянин та відповідальний службовець місцевого самоврядування, доводжу до відома виборців, міської громади про зазначену ситуацію та підтверджую про продовження виконання обов’язків міського голови, у відповідності до змін у Конституції України, внесених 01.02.2011 року.
Разом із тим у випадку зволікання на державному рівні та невизначеності щодо чергових місцевих виборів, залишаю за собою право (моральне і людське!) стосовно дострокового складання повноважень міського голови.
Честь і совість — маю! Міру — знаю. Просто покинути свої зобов’язання — не можу! Самі розумієте, що життя, вік бере своє! Та й я не солдат Сухов, який ніяк не може вийти із пустелі, в кінофільмі «Біле сонце пустині». Навіть горе і біда — втомлюються!
Позиція моїх колег — депутатів, голів місцевих громад і в Новограді-Волинському і в Україні — визначається по праву їх колегіальними і самостійними (відповідно) рішеннями.
Як повноправний представницький орган міської територіальної громади наша міська рада вправі винести на свій розгляд питання щодо своїх повноважень та повноважень міського голови, його заступників, виконавчого комітету — як на сьогоднішній, так і наступних сесіях.
Поряд із зазначеним підтверджую і абсолютно впевнений, що депутати підтримують подальшу нормальну діяльність міської влади з поточного і перспективного життєзабезпечення міста.
Нами готуються — політичний заповіт наступникам та напрямки соціально-економічного розвитку з детальними заходами по кожній галузі та бюджетній сфері. І всі ми — шосте скликання — без сумніву, цивілізовано передамо все нашим послідовникам, спадкоємцям і побажаємо таких же чотирьох-п’яти зіркових років по зробленому, які стали можливими, завдяки народним депутатам України Володимиру Литвину і Юрію Благодирю, а також у результаті великих трудів усіх нас та громади. А якщо буде потреба, то і допоможемо.
Щорічний звіт (останній) міського голови про роботу влади протягом усіх чотирьох років, у тому числі у 2014 році, буде представлено громаді традиційно в кінці цього року-на початку 2015 року.
Зі щирою повагою Новоград-Волинський міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ