Одного разу загруз у снігу — і власноруч... зробив всюдихід!

Одного разу загруз у снігу — і власноруч... зробив всюдихід!

Ось таке диво техніки — результат умілих рук, винахідливості й наполегливості місцевого жителя Валерія Миронюка. Валерій Борисович — приватний підприємець, котрий займається виготовленням кованих виробів. Механік, має середньо-спеціальну технічну освіту і 30 років стажу роботи з металом.
Як і в кожного винахідника, у нього є своя правдива історія про події чи пригоди, що спонукали до дій. Так ось, два роки тому, отримавши відповідну ліцензію, він із друзями вирушив на полювання на дикого кабана. Снігу, пригадує, тоді випало по пояс.
«Молодші хлопці побігли в ліс, а я, пройшовши декілька кілометрів, так натомився, що продовжувати йти далі вже не було сил. Мусив повернутися до машини і цілий день просидіти «на базі». Як же хотілося мені тоді продовжити полювання! Тому й виникла ідея: виготовити такий транспортний засіб, який би легко пересувався по засніжених полях, рівчаках чи болотистій місцевості», — розповідає Валерій Борисович.
Певною допомогою майстру послугувало відео з Інтернету. А тоді — придбав старий «УАЗ», який у народі ще називають «буханкою», і приступив до переобладнання його у всюдихід.
«Обидві гусениці — само­робні. Шасі — також власноруч виготовив на токарному верстаті. Все робив за свої кошти — що купував, що, як кажуть, діставав, дечим друзі допомагали. На все витратив півтора роки», — продовжує винахідник.
Все, що стосується його всюдиходу, Валерій Борисович збирається оформити офіційно. Його транспортний засіб, що підпадає під категорію спецтехніка, вже пройшов експертизу. На черзі — отримання техпаспорта і державного номерного знаку.
Про технічні характеристики автор свого спецтранспорту говорить, не приховуючи гордості. Мовляв, на підйом під кутом 45 градусів їде без проблем. Сили, каже, в нього вистачає — чотири прямих і чотири понижених передачі, пальним слугує бензин. А висока швидкість у такій справі не потрібна. Головне — прохідність, можливість долати снігові замети, заболоченість тощо.
Як з’ясувалося у ході розмови, це — не перший такого плану витвір Валерія Миронюка. Ще у 1989 році він виготовив саморобний трактор, яким сам же обробляв землю.
Що ж до подальшої долі свого всюдихода, роботи над яким зараз перебувають у завершальній стадії, то автор, насамперед, прагне ним натішитися за призначенням. А згодом збирається зробити ще кращий, адже досвід уже має.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА