Володимир Литвин: «2014 рік для України, як 41-й…»

Володимир Литвин: «2014 рік для України, як 41-й…»

Днями у місті побував наш земляк, народний депутат України Володимир Литвин. Приїхав зі столиці одразу після того, як Верховна Рада в ніч на понеділок, 29 грудня, прийняла Бюджет України на 2015 рік. Одразу після цього, на своїй сторінці у Фейсбуці, політик написав, що «солов’ї реформ оголосили війну власному народу». Про це і не тільки говорив із журналістами.
ЗАКОРДОННІ ДЕЛЕГАЦІЇ НАМ НАТЯКАЮТЬ: «ЗАКРИЙТЕ РОТ І НЕ ГОВОРІТЬ ЗАРАЗ ПРО НАТО»
2014-й — це для України 41-й рік. Сьогодні головне питання — як забезпечити мир? Водночас мене непокоїть, що як тільки у нас встановлюється більш-менш рівновага, то одразу приймається рішення, що спричиняє чергове напруження. Щойно почали виходити на дорогу компромісу — у час, коли Росія потерпає від санкцій, як наче з конопель, у Верховній Раді вистрибнули із рішенням про відмову від позаблокового статусу… Повинен сказати, що зміст розмов із делегаціями з провідних країн зводиться до приблизно такого змісту: «Закрийте рот і не говоріть про НАТО. Дайте нам ліквідувати напруження у центрі Європи. Ніхто за вас воювати не буде».
Тому я назвав би подібні рішення намаганням утримати вітер у своїх політичних вітрильниках, роблячи ставку на активну частину суспільства, яка заряджена на конфлікт. Нас не збираються приймати у НАТО, тим часом Росія у відповідь на рішення в Україні знову демонструє агресивну сутність. Аналіз провідних європейських та американських видань дозволяє публікації про Україну звести до таких головних тез: 1. Україна повинна врятувати себе. 2. Україна повинна врятувати себе сама. 3. Україна повинна запропонувати таке рішення, щоб наче це було рішення Росії. Оскільки посадити ведмедя на ціп у неї немає можливості.
«НЕДОПУСТИТИ ПОДАЛЬШОГО ПОПОВНЕННЯ РЕСУРСУ ЗА РАХУНОК ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ — У НАС І ТАК НАЙБІЛЬШЕ МОБІЛІЗОВАНИХ»
Ви ж бачите, що відбувається. Росія починає відмобілізовуватися — і рейтинг Путіна йде вгору. Щойно американці збираються надати Україні допомогу, у тому числі — зброєю, як російські законодавці виступають з ініціативою надання зброї ЛНР і ДНР. Конфлікт вступає у нову фазу. Тому нас чекає складний період з нового року, і мені бачиться, що тон у політиці задаватиме той, у кого більше батальйонів. Проблема полонених, загиблих не знімається з порядку денного. Серед головних завдань: недопустити подальшого поповнення ресурсу за рахунок Житомирської області — у нас і так найбільше мобілізованих.
ЯК ПРИЙМАЛИ БЮДЖЕТ-2015
Розуму багато не треба, щоб обрізати соціальну сферу, забрати в людей все до останку, підняти тарифи за межі розумного, ввести драконівські податки, хизуючись при цьому революційною рішучістю. Набагато чесніше було б, пояснюючи складну ситуацію, визнати: ось маємо середньостатистичного пенсіонера, який проживає за певних умов. Якщо приймаємо усі ці рішення у бюджеті, то він вижити не може. Тому, скажімо, ми підемо на певні поступки. Наприклад, не будемо «задирати» комунальні платежі. Або ось вчитель, медик, працівник бюджетної сфери — нижче порогу їх виживання ми не будемо опускатися. Так було би, принаймні, чесно. На жаль, цього ми не отримали. Хоч депутати були налаштовані не голосувати за Бюджет, у першу чергу це стосується пропрезидентської фракції. Але приїхав Президент, як колись приїжджав Янукович, енергійно поговорив з депутатами про те, що треба голосувати.
«ТИХ, КОГО З «ЛЮБОВ’Ю» НАЗИВАЄМО ОЛІГАРХАМИ, ЛЮСТРАЦІЯ НЕ ЗАЧЕПИТЬ»
Багато залежатиме від того, як будуть вирішуватися кадрові питання в області. Те, що є — це абсолютний мінус. Тут є глухий кут, який полягає у тому, що усі критерії, які більш-менш активно рухаються, треба люструвати. Якщо ж читати висновки Веніціанської комісії, то закон про люстрацію треба повністю переписати, відмовившись від принципу «колективної війни». Претензії мають носити індивідуальний характер і мають бути доведені. Тим часом в Україні, очевидно, будуть пропонуватися масові політичні кампанії, щоб відвернути увагу активних громадян. У тому числі — виборча кампанія, можливо, — про пришвидшення виборів у місцеві органи влади. Хоча досі не зрозуміло, за якою виборчою системою.
Тема боротьби з корупцією. Сьогодні кидають державну службу на підніжний корм, але «задирають» зарплату антикорупційному комітету. Тих, кого ми з «любов’ю» називаємо олігархами, цей процес не зачепить.
ДЛЯ МІНІСТРІВ-ІНОЗЕМЦІВ УКРАЇНА — ЧУЖА. ЗА ЩО ВОНИ БУДУТЬ ПЕРЕЖИВАТИ?
Не можу зрозуміти логіку запрошення іноземців на посади міністрів, хоча, якщо вірити соціологічним опитуванням, майже половина людей це схвалює. Для цих людей Україна — чужа країна. У цих людей немає тут коренів, за що вони будуть переживати? Міністр охорони здоров’я не поїде до своєї матері, і вона йому не пожаліється, що у неї пенсія тисяча гривень, а пігулки коштують 700. Це говорить про те, що Україна не самостійна і не є державою, яка має реальний, а не умовний суверенітет. Деякі соціологи вже навесні прогнозують 30% підтримки виборців опозиційному блоку. Навіть, якщо він нічого не буде робити, хіба що натягувати банери у ВР. Реінкарнація Партії регіонів? Я вам скажу, що бачив багато, але такого пілотажу, як під час прийняття Держбюджету у ВР, досі не бачив.
Хочу побажати усім, щоб нас не полишала одвічна мудрість поліщуків. Щоб жодну людину, родину, не підвело здоров’я. І,звісно, миру. Щоб діти наші не гинули, щоб чоловіки були вдома, а сини — біля батьків. А далі — побачимо, які закони вийдуть, і будемо розбиратися.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК