Звернення

Міському голові Загривому В.І.
Голові районної ради Весельському Ф.В.
Головам сільських, селищних рад
Новоград-Волинського району

З 1 січня 2015 року в Україні вступив у силу закон №71-УШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».
Швидкість прийняття цього документу, втаємниченість і закритість обговорення викликає у нас подив і рішуче несприйняття. Норми і положення Закону не проходили ніякого обговорення з громадськістю, експертним середовищем та профільними асоціаціями, були прийняті вночі і витримані в кращих традиціях «азарівщини».
Змінами до законів введено в дію додаткові податки для підприємництва на нерухоме майно та змінено межі податків на землю, які віднесені до компетенції місцевої влади. Уряд Арсенія Яценюка наголошує на збільшенні доходної частини місцевих бюджетів податком на нерухоме майно і оренду землі, як вихід із скрутного становища місцевих рад.
Не враховано, що додаткові податки на підприємництво вдарять, у першу чергу, по населенню: всі витрати з оподаткування покладаються на вартість товарів і послуг та сплачуються самими покупцями. При збільшенні цін на продукцію та послуги для населення більшість виробництв та надавачів послуг стають на шлях банкрутства, скорочення робочих місць та закриття підприємництва.
Додає труднощів і призив у Збройні Сили України молодих чоловіків із великих підприємств зі збереженням заробітної плати. Підприємства не мають коштів для збереження заробітної плати та наближаються до зупинки.
Враховуючи вищесказане, пропонуємо головам сільських, селищних, міської ради:

  1. Встановити мінімальні ставки оподаткування нерухомості для підприємництва та населення міста і району на 2015 рік на рівні 0,5% від мінімальної заробітної плати.

  2. Встановити ставку земельного податку в розмірі 1% від нормативної грошової оцінки, орендну плату — в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки.

  3. Розглянути порядок нормативної оцінки земель та їх практичне виконання на спільному засіданні комісій міської та районної рад, сільських рад із питань підприємництва та громадськими організаціями підприємництва.

  4. Розглянути комісією міської ради з питань підприємництва та транспорту вплив на умови роботи будівельних організацій та забудовників Закону України «Про відповідальність та правопорушення у сфері містобудівної діяльності» (№1546) та розглянути сесійно звернення до Верховної Ради з цього питання.

  5. Сприяти підприємництву в організації праці людей та збереженні заробітної плати працюючих у межах своєї компетенції.

  6. Створити при радах комісії з представників рад та громадськості спілки підприємців для оперативного вирішення всіх питань оподаткування нерухомості та землі з метою уникнення банкрутств підприємців та вилучення майна у громадян.


У свою чергу беремо на себе відповідальність максимально намагатися уникати банкрутств та звільнення робітників, сприяти наповненню міського (селищного, сільського) та державного бюджетів.
Прийнято загальними зборами підприємців міста Новограда-Волинського та району 29 січня 2015 року.
В.І.ОСТАПЧУК, М.П.ШАВЛОВСЬКИЙ, співголови зборів