Зміни в пенсійному законодавстві: чи зможуть жінки виходити на пенсію в 55 років, та на який розмір пенсії можна розраховувати?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Роз’ясніть, чи знову можна жінкам виходити на пенсію в 55 років, та які зміни були прийняті в пенсійному законодавстві?
Антоніна С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, Верховною Радою України було ухвалено низку змін у пенсійному законодавстві, більшість із яких вступили в силу з 1 січня 2015 р.
Зокрема, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення».
Законодавчим актом продовжено до 1 січня 2022 року (в попередній редакції Закону було до 1 січня 2016 року) термін права подання довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року.
Законом також продовжено до 1 січня 2022 року (в попередній редакції Закону було до 1 січня 2015 року) право на звернення за призначенням пенсії жінкам, яким виповнилося 55 років, щодо дострокового виходу на пенсію за віком, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їх пенсії зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.
Також Верховною Радою разом із прийняттям Державного бюджету України на 2015 рік було прийнято низку законів, що регулюють питання бюджетного, податкового, трудового, пенсійного та іншого законодавства.
ЗМІНИ ЩОДО РОЗМІРІВ «СПЕЦІАЛЬНИХ» ПЕНСІЙ
З 1 січня 2015 року при призначенні пенсій таким категоріям пенсіонерів як прокурори, державні службовці, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування, відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшується з 70 до 60.
При призначенні пенсій за законом «Про наукову та науково-технічну діяльність» відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшено з 80 до 60.
Також передбачається, що пенсіонер будь-якої із «спеціальних» категорій позбавляється права на одержання «спеціальної» пенсії у разі вчинення корупційного діяння (звільнення з роботи, у зв’язку із засудженням за умисний злочин із використанням свого посадового становища або притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією).
Перерахунок «спеціальних» пенсій вже не буде проводитися щоразу при зростанні заробітної плати працюючих службовців. Порядок проведення перерахунків таких пенсій визначатиме Кабінет Міністрів України.
ПРИПИНЕНО ДОСТРОКОВИЙ ВИХІД НА ПЕНСІЮ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ СКОРОЧЕННЯМ ШТАТІВ ТА ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я
З 1 січня 2015 року скасовано можливість виходу на пенсію достроково за півтора року до досягнення пенсійного віку, якщо людина звільняється у зв’язку зі скороченням штатів або за станом здоров’я.
Пенсії, призначені достроково до 1 січня 2015 року, будуть виплачуватися і надалі.
РОЗМІРИ ПЕНСІЙ, НАДБАВОК, ПІДВИЩЕНЬ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ ТА ДІТЯМ ВІЙНИ, А ТАКОЖ ПОРЯДОК ІНДЕКСАЦІЇ ПЕНСІЙ
Розміри мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям, додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок аварії на ЧАЕС, розміри компенсацій сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Аналогічне право надано Кабінету Міністрів і щодо визначення розміру підвищення дітям війни.
Скасовано норму щодо призначення до пенсій доплат за проживання на забруднених територіях.
Розміри раніше призначених пенсій, у зв’язку із прийняттям цієї норми, не зменшаться. А для пенсій, призначених після 1 січня 2015 року, відповідна доплата встановлюватися вже не буде.
Законом про Державний бюджет України на 2015 рік підтверджено право Кабінету Міністрів України на встановлення розмірів окремих соціальних виплат, у тому числі чорнобильцям, дітям війни, військовослужбовцям та деяким іншим категоріям громадян.
Крім цього, відповідно до Державного бюджету, Кабінет Міністрів України має затвердити спеціальний порядок проведення індексації розмірів пенсій у 2015 році.
РОЗМІРИ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ ТА МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА 2015 РІК
В Україні розмір мінімальної пенсії за віком дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних. Величина надбавок та підвищень до пенсій також прив’язана до цього показника.
Протягом 2014 року прожитковий мінімум для непрацездатних осіб не змінювався і становив 949 грн.
Для пенсіонерів це означає, що тільки з 1 грудня 2015 року буде проведено перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до них, виходячи з величини 1074 грн.






































Вид соціальної гарантії

з 1 січня
2015 р., грн 



з 1 грудня
2015 р., грн


Прожитковий мінімум на одну
особу в розрахунку на місяць

1176



1330


Для дітей віком до 6 років

1032



1167


Для дітей віком від 6 до 18 років

1286



1455


Для працездатних осіб

1218



1378


Для осіб, які втратили працездатність

949



1074


Мінімальна заробітна плата

1218



1378



ОПОДАТКУВАННЯ ПЕНСІЙ
Згідно із законодавством, яке діяло до 1 січня 2015 року, оподаткуванню підлягали суми пенсії, що перевищували 10 тис. грн., у частині такого перевищення.
З 1 січня 2015 р. внесено зміни до статті 164 Податкового кодексу, і тепер оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три мінімальних заробітних плати (3654 грн.), в частині такого перевищення за ставкою 15%. Якщо ж сума перевищення над трьома мінімальними заробітними платами більша за 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку збільшується до 20%.
Оподаткування пенсій здійснюється органами Пенсійного фонду України в автоматичному режимі. Пенсіонерові не потрібно звертатися з цих питань до податкової інспекції чи управління ПФУ.
ЗМІНИ ЩОДО ЗБОРУ НА ОБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ
З 1 січня 2015 року набули чинності нові норми щодо збору при купівлі іноземної валюти.
Ставку збору збільшено з 0,5% до 2%, його сплачують лише фізичні особи, які купують готівкову валюту (крім громадян, які мають валютні кредити й купують іноземну валюту для їх погашення).

Також із 1 січня 2015 року замість збору від продажу ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння в Україні запроваджується збір при клеймуванні ювелірних та побутових виробів державним пробірним клеймом на казенних підприємствах пробірного контролю.
Розмір збору — 10% від вартості основного дорогоцінного металу (золота, срібла, платини, паладію) у перерахунку на вагу чистого металу. Сума визначається за офіційним курсом банківських металів на момент, коли виріб подається на клеймування.
ЗМІНИ У НАРАХУВАННІ ЄДИНОГО ВНЕСКУ НА ЗАГАЛЬНО-ОБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ
З 1 січня 2015 року відбулися істотні зміни в законодавстві щодо сплати єдиного внеску, спрямовані на детінізацію ринку праці та легалізацію заробітної плати. Зокрема:

  • передбачено нарахування єдиного внеску за кожну застраховану особу;

  • запроваджено мінімальний внесок за місяць за найманих працівників;

  • запроваджено знижувальний коефіцієнт розміру єдиного внеску за найманих осіб за основним місцем роботи для роботодавців, які підвищують заробітну плату.