Через появу псевдоволонтерів люди, які дійсно потребують допомоги, можуть залишитися сам на сам зі своєю бідою…

Через появу псевдоволонтерів люди, які дійсно потребують допомоги, можуть залишитися сам на сам зі своєю бідою…

\"ЧерезЯк відрізнити справжнього волонтера від афериста, який цинічно намагається збагатитися, граючи на співчутті перехожих? Напевно, це питання виникало у багатьох, хто стикався на центральних вулицях Новограда із людьми у яскравих маніжках, котрі тримали в руках прозорі скриньки для пожертв. Судячи із побаченого, чимало звягельчан довіряють щирості намірів, і скриньки поступово наповнюються гривнями.
Водночас в інтернет-спільноті, що об’єднує новоград-волинців, цими днями жваво обговорювали тему псевдоволонтерства на вулицях. Були навіть представлені фотодокази, із яких видно, що деякі скриньки не опломбовані належним чином, і людина, котра збирає кошти, може їх привласнити.
Відносно недавно газета «Звягель» друкувала матеріал на схожу тему. Тоді, завдяки старанням і наполегливості місцевого активіста, ми дізналися, що окремі з вуличних (найімовірніше, заїжджих) волонтерів не можуть надати необхідних документів, які б посвідчили, що людина, на лікування якої вони збирають кошти, дійсно існує та потребує допомоги. Але, як практично трапляється у кожній ситуації, є і зворотний бік медалі…

До редакції «Звягеля» звернувся чоловік, чия племінниця, 14-річна Люба Фещенко з неповної сім’ї, вже декілька років страждає на аномалію розвитку нирки. На її лікування (три операції в Україні, реабілітація) вже витрачено значні суми коштів — як власних, так і зібраних серед небайдужих. Втім, висновок українських лікарів — потрібно взагалі видалити нирку. Натомість мама Люби направила всі медичні документи за кордон. І в Німеччині, дослідивши результати обстеження, зголосилися допомогти. Однак коштує операція і відновлення 25 тисяч євро. Таких грошей у мами, яка сама виховує ще двох дітей, крім Люби, немає.
Поборовши розпач, сім’я продовжила збирати кошти, адже для них — це шанс врятувати життя доньки, сестри, племінниці… Але тут зненацька виникла нова проблема: невідомо чому, окремі люди почали заздрити, що сім’я збирає кошти, і підозрювати її у нецільовому використанні зібраної матеріальної допомоги. Як наслідок активної «пропаганди», скриньки для збору коштів, що були встановлені в магазинах, власники торгових точок вимагають прибрати, в Інтернеті також поширюється інформація про «шахрайство».
— Певно, все через новий диван. Ще місяць тому я мав роботу, отримував зарплату і дав гроші на цей диван, — розповідає дядько дівчинки Ігор. — Дійсно, ми його придбали для потреб Люби, оскільки той, на якому вона постійно лежить, уже зовсім розлізся. Це додавало нових незручностей і до без того існуючих страждань…
— Як «докази» того, що ми «розкошуємо» за чужий рахунок, приводили ті факти, що мій племінник приїздив додому на мопеді. При цьому ж ніхто не поцікавився, що цей мопед — не його, а взятий у друзів покататися, — продовжив Ігор. — А мені також закидали, що я їжджу на авто, яке насправді належить моєму товаришу-інваліду, який після смерті батька не має можливості керувати автомобілем, і дав дозвіл мені скористатися цією машиною в разі потреби.
— Якби я чогось боявся, я б до вас не прийшов! Нас лякають комісіями. Знаєте, я би навіть хотів, щоб до нас прийшла якась комісія і провела перевірку. Щоб відпали ці безпідставні звинувачення, — закінчив свою розповідь чоловік.
Додамо, що дядько хворої дівчинки приніс до редакції ксерокопії медичних висновків, які засвідчують серйозний діагноз, а також довідку, завірену лікарями, в якій вказано, що на лікування у німецькій клініці дійсно потрібно 25 тисяч євро. Ці ксерокопії наразі зберігаються у редакції.
А на завершення подаємо реквізити, на які кожен, хто співчуває Любі Фещенко, може перерахувати кошти на її лікування (до речі, нещодавно рахунки теж довелося змінити, бо невідомим чином із попередніх… зникла деяка сума грошей).
Допомогти Любі можна поповненням картки ПриватБанку 4149 4978 2664 8471. Її оформлено на маму дівчинки Оксану Олександрівну Фещенко.
Для поповнення карти з іншого українського банку необхідно використати наступні реквізити. Отримувач: ПАО КБ ПриватБанк. Код отримувача (ОКПО ЄДРПОУ): 14360570. Код банку отримувача (МФО): 305299. Рахунок Отримувача 29244825509100. Призначення платежу: для поповнення карти N4149 4978 2664 8471, Фещенко Оксана Олександрівна, без ідентифікаційного коду.
Питання можна адресувати за телефонами: (096) 557-17-02, (093) 114-49-26, (04141) 3-95-70 (мама дівчинки Оксана Олександрівна Фещенко).
Олег БРЮХАНОВ
Фото з архіву сім’ї Фещенків