Яку частину витрат держава зможе компенсувати тим, хто має намір впровадити вдома енергозберігаючі технології

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я мешкаю у приватному будинку та, у зв’язку з шаленим для пересічного громадянина подорожчанням газу, маю намір замінити газовий котел на електричний. Чув від знайомих, що Уряд, нібито, компенсує витрати на придбання даного котла. Чи це правда, та як можна отримати дані кошти?
Ярослав О., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У минулому номері «Звягеля» ми розглянули питання про підстави та цілі, на які надаються пільгові кредити. Зараз зупинимося на умовах кредитування та сумах за даними кредитами, які підлягають відшкодуванню з державного бюджету.
Для отримання позичальниками відшкодування частини суми кредиту уповноважені установи подають Держенергоефективності щомісяця, до 20 числа наступного періоду, два примірники зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування.
Позичальники, які отримали у звітному місяці кредит, але не подали до уповноваженої установи визначені умовами кредитного договору документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, включаються уповноваженою установою до зведеного реєстру позичальників у наступних періодах після отримання уповноваженою установою таких документів.
Відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, та відповідно до помісячного плану асигнувань у порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників.
Відшкодування позичальнику частини суми кредиту проводиться одноразово в таких розмірах:

  • 40% суми кредиту для ОСББ для впровадження енергоефективних заходів, але не більш як 10000 грн. у розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором;

  • 20% суми кредиту для населення на придбання котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), але не більш як 5000 грн. за одним кредитним договором;

  • 30% суми кредиту, але не більш як 10000 грн. за одним кредитним договором, для населення на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів:

  • для одноквартирних житлових будинків до таких належать: радіатори опалення з терморегуляторами; вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом); рекуператори тепла вентиляційного повітря; вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема, засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали; матеріали для проведення робіт із теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів; теплові насоси; сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води;

  • для квартир у багатоквартирних житлових будинках: радіатори опалення з терморегуляторами; вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом); вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема, засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали.


За кожним вищезазначеним заходом позичальник може отримати таке відшкодування лише один раз протягом одного бюджетного періоду.
Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та/або пені, нарахованих, згідно з умовами кредитного договору.
У кредитному договорі у графі «цілі кредитування» зазначається посилання на відповідний підпункт Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв із відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. №243.
За кожним із заходів уповноважені установи формують окремий зведений реєстр позичальників, який повинен містити такі відомості:

  • повне найменування юридичної особи-позичальника або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-позичальника;

  • ідентифікаційний код юридичної особи-позичальника (код згідно з ЄДРПОУ) або реєстраційний номер облікової картки платника (або інформацію про відсутність такого номера);

  • місце проживання фізичної особи-позичальника (із зазначенням адреси реєстрації, якщо вона відрізняється від адреси місця проживання) або місцезнаходження юридичної особи-позичальника;

  • адреса будинку, в якому впроваджуються енергоефективні заходи, із зазначенням типу будинку (одно-/багатоквартирний), згідно з даними, повідомленими уповноваженій установі позичальником;

  • відомості щодо енергоефективних заходів (із зазначенням повної назви енергоефективного обладнання та/або матеріалів;

  • номер, дата укладення та строк дії кредитного договору;

  • загальна вартість придбаного енергоефективного обладнання та/або матеріалів і відповідних робіт з їх впровадження (у гривнях);

  • розмір суми кредиту, використаного на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, котлів із використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу), що підлягає відшкодуванню, відповідно до цього Порядку (у гривнях).


Обов’язковою умовою для включення уповноваженою установою відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким позичальником до уповноваженої установи копій документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, відповідно до умов кредитного договору.
Документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, зберігаються в уповноважених установах протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання документів за кредитною операцією, та надаються уповноваженою установою Держенергоефективності на його письмову вимогу за згодою позичальника.
Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 343,42 млрд. грн., у тому числі 5,11 млрд. грн. — за рахунок державного бюджету, 15 млрд. грн. — за рахунок місцевих бюджетів, 323,31 млрд. грн. — за рахунок інших джерел.