Цирку не буде: сказ закриває місто на карантин

Сказ несподівано накинув свої загрозливі тенета на Новоград-Волинський. На вулиці Борисова (у районі м’ясокомбінату) небезпечне інфекційне захворювання виявили у собаки, яка спочатку спостерігалася у ветлікаря з підозрою на отруєння. Через три дні тварина померла, а наступного дня, 6 червня, спеціалісти житомирської лабораторії підтвердили підозри наших спеціалістів — сказ. Із цього приводу у Будинку рад відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії.
Як розповів начальник управління ветеринарної медицини Олександр Коваль, зі скаженою собакою контактували шість осіб. Усі вони отримали щеплення проти сказу, на подвір’ї спеціалісти провели дезінфекцію. Проте, як виявилося, з хворою собакою незадовго до смерті контактував ротвейлер, власники якого відзначали його дивну поведінку. До того ж, перед тим бачили поряд із ним лисицю… Згодом ротвейлер втік і досі не знайдений, а скількох встиг заразити собака — невідомо.
У попередні роки у місті та районі вже виявляли сказ. Лікування від нього досі не існує, а єдиним засобом проти вірусу є щеплення — за цей рік профілактично вакциновано 151 собаку і 135 котів. Вакциновані тварини мають імунітет на рік, людину ж вакцинують лише у разі контакту з носієм. Якщо хворий вчасно не звернеться до лікаря, то він помирає у страшних муках. Торік у Рівному від укусу кота померла дівчина, а у 2013-му — мешканець Києва, котрого вкусив собака.
Новий випадок сказу у нашому місті змусив спеціалістів закликати городян до обов’язкового щеплення тварин у ветлікарні (тел.: 5-25-77). Тим паче, що випадки зараження сказом у районі почастішали. Зараз лікування проходять дві людини у Крайній Деражні, ще дві — у Красилівці. Нагадаємо, що носієм сказу у природі найчастіше є червона лисиця. Хвора агресивна тварина приходить до осель у пошуках їжі, де нападає на тварин і людей. Зараження відбувається під час укусу або потрапляння слини на пошкоджену шкіру.
Велика кількість безпритульних собак та котів, погоджуються спеціалісти, є значною загрозою для міста. Тому закликають мешканців зареєструвати домашніх тварин (відповідальність за це планують покласти на керівників ОСББ) та обов’язково вакцинувати котів та собак. Вартість вакцини для тварин — 20 гривень, для людини — 117-150 грн. (курс лікування — 6 вакцин).
Упродовж 60 днів у місті триває карантин. У зв’язку з цим скасовано виступи цирків із тваринами та проведення виставок. Для знешкодження підозрілих безпритульних тварин на вулицях міста буде організована спеціальна бригада.
Юлія КЛИМЧУК