«Мовчазний убивця» — високий артеріальний тиск

Так називають гіпертонічну хворобу, яка щороку забирає життя понад 400 тис. наших співвітчизників. Підвищення артеріального тиску — артеріальна гіпертензія (АГ) або гіпертонічна хвороба — виявляється у 25% дорослого населення і належить до захворювань, що скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності. Тому ця проблема вимагає системного ставлення до неї.
Наявність АГ підвищує ризик загальної смертності у чоловіків у 4,5 рази, у жінок — у 2 рази. Результати досліджень свідчать про те, що підвищення артеріального тиску (АТ) на кожні 20/10 мм рт. ст. подвоює ризик серцево-судинних ускладнень. Раннє виявлення та лікування АГ сприяє попередженню прогресування захворювання та розвитку ускладнень. Основні заходи з профілактики, діагностики, лікування та диспансерного спостереження пацієнтів з АГ проводяться у закладах, що надають первинну медичну допомогу.
Первинна медична допомога надається лікарями загальної практики — сімейними лікарями. Первинна профілактика АГ полягає у виявленні і корекції доведених факторів ризику: тютюнопаління, підвищення рівня холестерину в крові, надлишкової маси тіла, недостатньої фізичної активності, зловживання алкоголем.
Будьте уважними до себе. Якщо ваш артеріальний тиск перевищує 140/90 мм рт. ст., то прислухайтеся до порад лікаря, перегляньте вашу життєву позицію. Дуже важливо контролювати рівень АТ. Підвищення артеріального тиску можна виявити лише при його вимірюванні. Не призначайте собі лікування самостійно, почувши телевізійну рекламу або за порадою рідних чи друзів. Якщо вам призначили препарати для лікування АГ, — не відміняйте їх самостійно, не порадившись із лікарем. Препарати для лікування АГ потрібно приймати постійно.
Виконання порад лікаря щодо зміни способу життя — обмеження вживання деяких продуктів харчування, дотримання режиму фізичного навантаження, підтримання оптимальної маси тіла, відмова від тютюнопаління та прийом фармакологічних препаратів — єдиний шлях, який допоможе вам уникнути розвитку таких серйозних ускладнень як інсульт та інфаркт міокарда.
Паління тютюну — абсолютно доведений фактор ризику виникнення серцево-судинних захворювань. Ішемічна хвороба серця у курців виникає в 4 рази частіше, порівняно з тими, хто не палить.
Порушення обміну холестерину та ліпідів — основний фактор виникнення та прогресування атеросклерозу, який призводить до розвитку інфаркту та інсульту. Визначте свій рівень холестерину в крові. Загальний холестерин не повинен перевищувати 5,0 ммоль/л.
Слідкуйте за масою тіла. Фізична активність сприяє зменшенню АТ, нормалізації маси тіла, тренує серцево-судинну систему та м’язи, знімає стрес та психоемоційне напруження, покращує ваш сон та самопочуття.
Намагайтеся дотримуватися достатньої за калорійністю та збалансованої за складом дієти кожного дня. Необхідно зменшити в раціоні кількість жирів тваринного походження, трансжирів, цукру, солодощів та продуктів, що містять багато холестерину.
Зміна стилю життя вимагатиме від вас повсякденних постійних зусиль — ваші звички формувались упродовж багатьох років, ви не зможете позбавитись від них одразу. Ставте перед собою реалістичні цілі, йдіть до них крок за кроком. Якщо щось не виходить, то не кидайте, намагайтеся йти далі. Тільки від вас та вашого ставлення до власного здоров’я залежить успіх у лікуванні АГ та профілактики її ускладнень.
М.ПАВЛОВСЬКИЙ, лікар загальної практики сімейної медицини