Дії населення при виявленні вибухового пристрою або підозрілого предмета

У ГРОМАДСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ
Розпитайте людей, які знаходяться поряд. Спробуйте встановити приналежність предмета (сумки і т.і.) або особу того, хто міг його залишити. Якщо господар не встановлений, — негайно повідомте про знахідку водію.
У ПІД’ЇЗДІ СВОГО БУДИНКУ
Опитайте сусідів, можливо, цей предмет належить їм. Якщо власника не встановлено, — негайно повідомте про знахідку до найближчого відділення міліції.
В УСТАНОВАХ
Негайно повідомте про знахідку керівнику установи.
У всіх перерахованих випадках:

  • не чіпайте, не розкривайте знахідку;

  • зафіксуйте час виявлення підозрілого предмета;

  • зробіть так, щоб люди відійшли якнайдалі від небезпечної знахідки та обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи.


Пам’ятайте! Зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення. Як камуфляж для вибухових пристроїв використовуються звичайні сумки, пакети, згортки, коробки, іграшки тощо.
Ви відповідаєте за життя і здоров’я своїх дітей. Поясніть їм, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або в під’їзді, може становити небезпеку для життя.
Не робіть самостійних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями. Це може призвести до їх вибуху, численних жертв, руйнувань. Телефон оперативно-рятувальної служби: «101», телефон міліції: «102».
Управління ДСНС України у Житомирській області