Дуже скоро у Новограді знову варитимуть своє «живе» пиво

Дуже скоро у Новограді знову варитимуть своє «живе» пиво

Підприємець Василь Гаврилюк (крайній праворуч) відроджуватиме традиції місцевого пивоваріння у броварні «Князь Острозький»Ще не так давно у підвальному приміщенні Молодіжного центру (у «народі» — кінотеатр Щорса) навіть павуки не водилися. Ні у кого й надії не було на те, що колись хтось насмілиться навести тут лад і зробити щось путнє. Сьогодні про те, який безлад тут був, нагадують лише фотографії. На них — підвали з тоннами сміття, по коліна у воді після кожного дощу, без світла і жодних комунікацій.
Невипадково місцевого бізнесмена Василя Гаврилюка, котрий взяв на себе сміливість реалізувати у цих стінах амбітний проект, назвали патріотом міста. За словами попереднього мера Володимира Загривого: «Лише великий патріот міг вкласти сюди величезні кошти і труди, зробивши «лялечку» з цього об’єкту». Тим паче, що це є об’єкт комунальної власності, й підприємець розпочав тут власну справу на правах орендаря.
Вже за два тижні на городян чекає відкриття у підвальному приміщенні Молодіжного центру пивної ресторації під назвою «Князь Острозький». Як розповів власник Василь Гаврилюк, цими днями встановлюють обладнання, а після монтажу розпочнеться дебютне варіння пива. Цей процес займає два тижні — приблизно стільки часу залишилося чекати, доки броварня відкриє двері для відвідувачів. Особливістю закладу стане той факт, що тут варитимуть непастеризоване «живе» пиво місцевого розливу. Про те, яким чином та у яких умовах відбуватиметься цей процес, — розповіли запрошеним 30 жовтня, під час екскурсії-презентації.
Раніше у підвалі Молодіжного центру навіть павуки не водилися — лише вологість і сміття панувалиТаким чином має здійснитися багаторічна мрія новоград-волинців — про пиво місцевого виробництва, яке Звягель утратив із закриттям пивзаводу. Не секрет, що якісне натуральне новоградське пиво користувалося неабиякою популярністю не лише на Житомирщині, а й далеко за межами області. Досі ведуться різні розмови з приводу причин закриття потужного підприємства, але у Новограді таки знайшлася людина, котра прагне відродити виробництво.
Привітати громаду з цим приємним фактом прийшла директорка колишнього пивзаводу Валентина Мозгова. Вона поділилася зі своїм наступником секретами виготовлення пива, подарувавши книгу рецептів цього напою та пивні кухлі, гідні бути експонатами музею. Один із них — із логотипом Новоград-Волинського пивзаводу, якого вже нема, інший — придбаний у пабі німецького міста Мюнхен, в якому колись виступав Гітлер.
— Це є маленька краплинка у справі, яку розпочав Василь Петрович, але, я думаю, що згодом вам вдасться відкрити власний пивзавод. І я вас у цьому буду всіляко підтримувати! Пам’ятайте, що пиво — як мале дитя. Щоб людям воно сподобалося, — треба вкласти у нього душу, — щирі побажання та емоції викликали сльози на очах Валентини Мозгової. Передаючи естафету з виготовлення місцевого пива, вона сказала, що не сумнівається у вдалій реалізації нового проекту, бо його ініціатор має добре серце.
Старання підприємця оцінили представники влади попередньої каденції та новообраний мер Віктор Весельський. Він схвалив новий проект, розповів про роботу пабів у Європі, в яких йому довелося побувати. Згадали промовці про лікувальні властивості пивного напою, звісно, за умови дозованого споживання. З рук Володимира Загривого, котрий обіцяв громаді відродити у місті пивоваріння, орендар Василь Гаврилюк отримав відзнаку та почув слова про те, що нова влада «має відзначити зусилля підприємця, як мінімум, орденом «Звягель».
— Варитимемо пиво, відповідно до технології, у три етапи: настоювання, бродіння та варіння, — після презентації того, що вдалося йому зробити, розповів Василь Петрович. — Зразки пива і обладнання я свого часу привіз із Білої Церкви. Пиво всім сподобалося, тому його було обрано за рецептуру. Довго шукали назву для броварні, а зупинилися на тій, яку нам після вивчення історії міста підказали львівські дизайнери. Тому невдовзі чекатимемо всіх на гостину!
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА