Оголошується громадське обговорення щодо демонтажу пам’ятника воїнам Першої кінної армії

Відділ культури Новоград-Волинської міської ради, як орган охорони культурної спадщини на території міста, виносить на розгляд та обговорення територіальної громади міста питання часткового демонтажу пам’ятника воїнам Першої кінної армії, який розташований на розі вулиць Шевченка і Вокзальної. Згідно з рекомендаціями управління культури Житомирської обласної державної адміністрації, розробленими на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки», пам’ятник підлягає демонтуванню, як один із символів комуністичного режиму.
Пам’ятник встановлено в 1969 році, скульптура виготовлена із нетривкого матеріалу — залізобетону, який постійно руйнується під впливом природних факторів, незважаючи на те, що у 2008 та 2012 роках за рахунок міського бюджету було проведено її ремонт. На цей час безповоротно втрачена рука вершника, в якій він тримав прапор, та останнім часом зруйнована голова вершника. У такому вигляді пам’ятник негативно презентує місто для всіх, хто заїжджає в Новоград-Волинський із західного боку.
Отож, пропонується демонтаж скульптури вершника та коня, яка виготовлена з бетону. Можливо залишити на цьому місці гранітну стелу та інформаційну дошку, які виготовлено із граніту. Таким чином, героїчні і трагічні події громадянської війни, які залишили в історії міста Новограда-Волинського вагомий слід, будуть увічненими, пам’ятник буде приведено до належного вигляду, і західний в’їзд у місто не буде негативно впливати на враження про місто в цілому.
Бажаючі висловитися з цього приводу можуть звертатися у відділ культури міської ради письмово за адресою: 11701, площа Лесі Українки, 9, м.Новоград-Волинський, Житомирська область; за телефоном: (04141) 5-60-45 (телефонні дзвінки з цього приводу фіксуватимуться в окремий зошит) та за електронною адресою: nv_kultura@meta.ua. Також для висловлення своєї думки з приводу долі пам’ятника можна звертатися на офіційний сайт Новограда-Волинської міської ради в рубрику «Запитання міському голові» та письмово на ім’я міського голови. Усі ваші думки будуть враховані при підведенні підсумків громадського обговорення, яке відбудеться не раніше 23 лютого 2016 року. Результати будуть опубліковані.
Інформація відділу культури міської ради