Хроніка 10/2016

Хроніка 10/2016

ЗА НОСІННЯ КАСТЕТУ — ДО ТРЬОХ РОКІВ ТЮРМИ
Працівниками патрульної служби місцевого відділу поліції пізнього вечора у грудні минулого року у громадянина М., який поводив себе підозріло, вилучили металеву пластину сірого кольору з отворами для пальців та виступами.
Громадянин М. пояснив, що цей предмет виготовив самостійно два роки тому та носив при собі для самозахисту.
За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.263 КК України.
Експертиза показала, що вилучений предмет є кастетом — видом холодної зброї ударної дії. За виготовлення та носіння холодної зброї громадянину М. повідомлено про підозру.
Згідно з чинним законодавством, громадянин М., у кращому випадку, може відбутися штрафом, у найгіршому — сісти за грати на термін до 3 років.
С.ФРАНЧУК, прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури

ДЕЛІКАТЕСАМИ ПОЛАСУВАТИ НЕ ВСТИГ
Із заявою про крадіжку до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася керівник одного із супермаркетів міста. Жінка розповіла, що невідомий чоловік щойно намагався безоплатно винести із закладу елітні продукти та спиртні напої.
Спочатку чоловік не бажав демонструвати адміністрації закладу вміст своїх кишень, мовляв, такі вимоги принижують його гідність. Однак, після приїзду слідчо-оперативної групи відділу поліції, таки зізнався у скоєному. Елітний набір — чотири банки лососевої ікри та пляшку горілки — у нього було вилучено.
Злодійкуватим відвідувачем виявився безробітний 44-річний містянин. Під час допиту чоловік розповів, що до торговельного закладу прийшов без жодної копійки. Пройшовши повз прилавки супермаркету, зупинився біля відділу делікатесів. Трохи постоявши біля вітрини, обрав собі для вечері смачну страву та напої, поклав до кишені та пішов до виходу, де був затриманий працівниками охорони.
Нині триває розслідування кримінального провадження за ст.15 та ч.1 ст.185 (Замах на крадіжку) Кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує покарання від штрафу аж до позбавлення волі на строк до 3 років.
ОБІКРАЛИ ПЕНСІОНЕРА
26 лютого до поліції звернувся 69-річний житель Майстрова із заявою про крадіжку його мобільного телефону. Правоохоронці встановили, що до вчинення кримінального правопорушення причетна 38-річна односельчанка пенсіонера.
У ході з’ясування всіх обставин та опитування жителів села поліцейські встановили детальні обставини події. Упродовж дня господар залишав свій будинок на нетривалий час незамкненим і без нагляду. Саме цим і скористалась 38-річна односельчанка, яка зайшла до оселі та викрала мобільний, вартістю 1300 грн.
Нині розпочато кримінальне провадження за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Жінці, яка свою вину визнала, загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі строком до 3 років.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

ГРУПІ ОСІБ ПОВІДОМЛЕНО ПРО ПІДОЗРУ У СКОЄННІ ОСОБЛИВО ТЯЖКИХ ЗЛОЧИНІВ
Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення групою осіб низки тяжких і особливо тяжких злочинів, зокрема, викрадення людини, грабіж, незаконне поводження зі зброєю, незаконне заволодіння транспортним засобом.
Досудовим розслідуванням установлено, що у вересні минулого року на території м.Житомир організована злочинна група у складі чотирьох осіб (серед них — 24-річна жінка), скоїла розбійний напад на житомирянку поблизу її помешкання з метою незаконного заволодіння її майном.
Зокрема, у ході розбійного нападу потерпілу викрали на її автомобілі та вивезли за межі обласного центру. Правоохоронцями потерпілу звільнено, нападників затримано.
Наразі організатору, 40-річному місцевому жителю, раніше судимому за грабіж, а також усім іншим членам злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.146, ч.4 ст.187, ч.3 ст.28, ч.1, ч.2, ст.263, ч.3 ст.289 КК України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні перебуває на стадії закінчення.
НА ЖИТОМИРЩИНІ МАТІР У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ЗОБОВ’ЯЗАЛИ ПЛАТИТИ РІДНІЙ ДИТИНІ АЛІМЕНТИ
За позовом Новоград-Волинської місцевої прокуратури, в інтересах малолітнього, судом прийнято рішення про позбавлення матері батьківських прав та стягнення з неї щомісячних аліментів до досягнення дитиною повноліття.
Установлено, що жителька Баранівського району ніде не працює, веде аморальний спосіб життя, зловживає алкоголем, схильна до бродяжництва та, народивши четверте дитя, написала заяву про влаштування його до обласного спеціалізованого Будинку дитини у м.Новоград-Волинський.
Однак, за рік перебування на повному державному утриманні у дитбудинку, горе-мати свого сина, 17.11.2014 року народження, жодного разу не відвідала. Зважаючи на це, виконавчий комітет Полянківської сільської ради звернувся до прокуратури з проханням захистити інтереси малолітнього.
Це вже четверта дитина, щодо якої 38-річну жінку позбавлено батьківських прав.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У РЕЗУЛЬТАТІ РЕЙДУ НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАКРИЛИ ШІСТЬ ДОМАШНІХ ГУРАЛЕНЬ
Упродовж дводенного відпрацювання окремих населених пунктів Новоград-Волинського району працівники поліції виявляли та припиняли факти виготовлення та збуту самогону. Загалом вилучено та знищено близько 20 л самогону та понад 50 л закваски. Винуватців притягнуто до адміністративної відповідальності.
— Самогонники не рекламують свій продукт, не дають візитівок із власною адресою і телефонами. Тим не менше, ті, хто зловживає алкоголем, добре знають, де можна придбати оковиту у будь-який час доби за прийнятними цінами, а то й у борг. Наслідки ж пиятики ми спостерігаємо на місцях вчинення жорстоких злочинів, а відтак закликаємо всіх, у чиїх обійстях функціонують домашні гуральні, не провокувати нових трагедій, — каже начальник відділу Новоград-Волинського ВП ГУНП Олександр Вовченко.

Упродовж двох днів інспектори поліції провели профілактичний рейд у двох населених пунктах району. Загалом правоохоронці вилучили та знищили 55 літрів самогонної закваски та 20 літрів готової продукції. До адміністративної відповідальності за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення (ст.176 КУпАП) притягнуто 6 місцевих жителів віком від 30 років. Зі слів місцевих жителів, їх підприємливі односельчани подекуди займалися і збутом своєї продукції.
Наймолодший із порушників, житель села Піщева, свого часу вже притягувався до відповідальності за самогоноваріння, однак протиправної діяльності не припинив. Цього разу правоохоронці вилучили у нього 30 літрів недозрілого напівфабрикату. Чоловік самостійно згодився утилізувати самогонну закваску, і в присутності свідків вилив рідину.
Ще 6 літрів самогону утилізувала 49-річна жителька села Дуплинки після того, як поліцейські виявили в її домоволодінні домашню гуральню. Жінка також не вперше порушила закон.
Інна ВОВЧЕНКО, відділ комунікації ГУНП в Житомирській області, капітан поліції