Як збільшити або зменшити розмір аліментів, визначений рішенням суду?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Декілька років тому мені присудили аліменти на утримання дитини у фіксованій сумі — в розмірі 300 гривень. Відтоді мій колишній чоловік влаштувався на роботу та отримує значно більше доходів. Чи можу я повторно звернутися до суду та просити більшу суму аліментів?
Тетяна Т., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Сімейним законодавством передбачена можливість для стягувачів аліментів збільшення їх розміру, а для платників аліментів — їх зменшення. Насправді, можливість збільшення або зменшення розміру аліментів передбачена для обох сторін, але на практиці не траплялося, щоб мати, з якою залишилися проживати діти, звернулася до суду з метою зменшення розміру аліментів, мотивуючи це тим, що їй сплачуються занадто високі аліменти, так само, як і батько — платник аліментів, ніколи не звернеться до суду з тим, аби з нього стягували в якості аліментів суму більшу, ніж він сплачує. А тому відбувся такий поділ.
Законодавством передбачено, що можливо змінити розмір аліментів, який встановлено як рішенням суду, так і домовленістю між батьками. Насправді, змінити в судовому порядку можна лише закріплений якимось документом розмір аліментів. Адже, якщо батьки мирним шляхом, в усному порядку, домовилися про розмір та періодичність сплати аліментів, то звернення одного з них до суду, у разі порушення домовленості, буде відбуватися саме в звичайному порядку стягнення аліментів, а не у порядку збільшення чи зменшення їх розміру.
Таким чином, зміні підлягає як закріплений у нотаріально завіреному договорі, так і закріплений у рішенні суду розмір аліментних зобов’язань. Внести зміни до нотаріально завіреного договору можна як у добровільному порядку, спільно відвідавши нотаріуса та внісши нотаріально завірені зміни до договору, так і в судовому порядку. Зміни ж до рішення суду необхідно вносити лише в судовому порядку.
У відповідності до ст.192 Сімейного кодексу України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів, у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
Дана правова норма передбачає можливості зміни розміру аліментів на дитину. У зв’язку з тим, що матеріальне становище, сімейний стан, а також стан здоров’я платника аліментів або їх одержувача можуть протягом часу наявності аліментного зобов’язання змінюватися, законом передбачено, що за позовом якоїсь із цих осіб суд вправі змінити раніше встановлений розмір аліментів як у бік їх зменшення, так і збільшення. Крім того, зменшення розміру аліментів за наявності передбачених законом причин не виключає можливості взагалі звільнення від їх сплати.
Якщо розмір аліментів було визначено у договорі за домовленістю між батьками, то він може бути змінений за домовленістю сторін. У випадку недосягнення згоди, розмір аліментів може бути змінений судом за позовом платника аліментів або одержувача аліментів.
Якщо розмір аліментів було визначено за рішенням суду, то зацікавлена особа вправі звернутися з позовом до суду про його збільшення або зменшення.
У разі задоволення позову, аліменти на дитину у зміненому розмірі будуть стягуватися від дня набрання чинності рішення суду, а не від дня пред’явлення позову.
Під зміною матеріального становища сторін розуміється як покращання, так і погіршення майнового стану платника або одержувача аліментів.
Покращання матеріального стану одержувача аліментів (зокрема, дитини, на утримання якої сплачуються аліменти), у результаті якого він перестає бути нужденним у матеріальній допомозі, є підставою для припинення аліментного обов’язку.
Якщо платник зобов’язаний утримувати особу, яка має право на аліменти, незалежно від наявності достатніх засобів, то погіршення матеріального становища платника може стати підставою лише для зменшення розміру аліментів.
І навпаки: якщо суд встановить, що матеріальне становище платника аліментів дозволяє йому утримувати дитину, то він може збільшити розмір аліментів (частку заробітку (доходу), яка буде стягуватися як аліменти на дитину), що підлягає стягненню з платника аліментів. Свідченням матеріального становища платника аліментів є величина витрат на утримання особою себе та членів своєї сім’ї.
Під зміною сімейного стану розуміється поява у сім’ї платника або одержувача аліментів осіб, яким вони за законом зобов’язані надавати утримування, і які фактично знаходяться на їх утриманні.
Відносно платника аліментів враховується також зміна складу осіб, які зобов’язані за законом надавати утримування.
Погіршення або поліпшення стану здоров’я платника або одержувача аліментів враховується судом як підстава для зміни розміру аліментів. Так, якщо суд встановить, що платник аліментів став інвалідом I, II чи III групи, то він повинен цю обставину врахувати як підставу для зменшення їх розміру.
Таким чином, особа, яка одержує аліменти — одержувач аліментів, може звернутися до суду з позовом про збільшення розміру аліментів на дитину, якщо погіршилося її матеріальне становище, сімейний стан чи стан її здоров’я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров’я платника аліментів. У свою чергу, особа, яка сплачує аліменти — платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося її матеріальне становище, сімейний стан чи стан її здоров’я, або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров’я одержувача аліментів.