«Подякуйте за реконструкцію військового кладовища…»

«Подякуйте за реконструкцію військового кладовища…»

Учні ЗОШ №9 щороку приходять прибирати кладовище, віддаючи шану загиблим на війніТорік було реконструйоване військове кладовище на вулиці Чехова, а вдячні городяни, родичі похованих ветеранів війни продовжують дякувати за те, що місце вшанування воїнів стало ошатнішим. Це важливо не лише напередодні відповідних дат у нашій історії, а й повсякчас.
Хоча, зрозуміло, що саме зараз відгуки активізувалися — напередодні Дня Перемоги люди наводять лад на кладовищі. «Ми дуже вдячні за реконструкцію, — зателефонувала у редакцію читачка, інвалід 1-ї групи Великої Вітчизняної Анастасія Георгіївна Агільбаєва. — Тут, зокрема, похований мій чоловік — почесний громадянин міста, полковник Агільбаєв. Подякуйте, будь ласка, усім, хто причетний до наведення ладу на місці спільного військового захоронення».
Спеціаліст відділу культури міської ради Євгенія Ващук, котра займається охороною культурної спадщини, погоджується: дуже важливо, що на технічний стан пам’яток історії на території міста нарешті було звернуто належну увагу.
«Якщо б не тодішні заступники Микола Усенко та Сергій Колотов, — ця робота не була би зроблена», — зауважила Євгенія Володимирівна. Тож одразу два об’єкти об’єднали напрямки цієї роботи — капітальний ремонт та охорону культурної спадщини. Йдеться не лише про військове кладовище, а й братську могилу на Ржатківському кладовищі.
Як розповіла «Звягелю» Євгенія Ващук, будівельним роботам передувала тривала багаторічна робота на сайті Центрального архіву Міністерства оборони РФ «Меморіал». Тут зосереджені та знаходяться у вільному доступі документи щодо людських втрат за часів Другої світової війни.
Під час дослідження знайдено 46 прізвищ воїнів, які загинули та поховані у Новограді-Волинському під час оборони у липні 1941 р. та визволення у січні 1944 р. Досі ці імена не були увічнені. Виявилося також, що понад 30 бійців увічнені на військовому кладовищі, хоча за архівними документами поховані на Ржатківському кладовищі.
Відтак у Ржатківці було додано дві меморіальні плити з прізвищами похованих солдат і офіцерів, а на військовому кладовищі проведено інвентаризацію, виправлено 291 (!) помилку щодо імен, по батькові, прізвищ, військових звань та увічнено бійців, імена яких досі не були відомі загалу. Замінені усі пам’ятні дошки, бордюри полірованого чорного габро, проведено благоустрій території кладовища.
Підрядником робіт з капремонту військового кладовища став ТОВ «Лідер» (директор — Шостак Микола Володимирович). У 2015-му на ремонт військового кладовища витрачено понад 720 тисяч гривень, а вже 2016-го — на подальший благоустрій з міського бюджету виділено ще 240 тисяч.
* * *

Ми із фотокореспондентом приїхали на військове кладовище у перші травневі дні, напередодні Дня Перемоги. Зустріли тут школярів ЗОШ №9, котрі прийшли прибрати могили. За декілька днів представники влади, пересічні люди говоритимуть слова про подвиг захисників, котрі віддали життя у Великій Вітчизняній, дякуватимуть, лунатимуть залпи на честь загиблих, а чиєюсь щокою потече сльоза — адже пам’ять, як і біль за втраченими життями, — досі живі.
На жаль, вже «свіжа» війна ятрить рани українців і, зокрема, новоград-волинців. Війна на Сході України внесла свої корективи у вигляд кладовища. Могили учасників АТО, що з’явилися тут не так давно, сповіщають про сумне: чоловіки, серед яких — багато зовсім юних хлопців, котрі ще вчора були надією та опорою рідних, тепер дивляться на нас із портретів на пам’ятниках. Незрозуміло, прикро, боляче, але… так. «Як багато нашого пішло з тобою, як багато твого лишилося з нами», — сумують рідні у промовистих написах на обелісках.
9 травня згадаймо про кожного, кого забрали з нашого життя війни. Світла пам’ять усім, хто віддав життя за Батьківщину…
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА