ЩО МОЖЕ МІСЦЕВА ГРОМАДА?

На початку 90-х років минулого століття, коли розпочалася широкомасштабна газифікація міста, місцеві громади активно стали створювати територіальні органи самоорганізації населення у вигляді вуличних, будинкових комітетів, кооперативів — для колективного вирішення спільних проблем з газифікації своїх будинків. При цьому, часто такі органи самоорганізації населення для фінансування своїх проектів отримували відповідні дотації з міського бюджету.
В останні роки вуличні і будинкові комітети почали створювати кооперативи для реалізації проектів водопостачання та водовідведення. Показовим в цьому плані є досвід кооперативу на вулиці Олейникова. Орган самоорганізації населення на цій вулиці зумів не тільки переконати власників будинків цієї вулиці в доцільності каналізування масиву, але й спромігся довести міській раді доцільність включення цього проекту в ПРООНівську програму. Таким чином, дольова участь фінансування проекту перш за все мешканців вулиці Олейникова, міської ради і громадин ПРООН допомогла протягом 2008 року виконати досить масштабний, як для однієї вулиці, проект каналізування будинків на ній і подачу стоків через вбудовану каналізаційно-насосну станцію в каналізаційний колектор міської каналізації.
Але це ще далеко не всі масштабні проекти, які взмозі вирішувати і вирішує місцева громада. Свідченнями цього є будівництво бювету питної води на вулицях Пушкіна, 8а/2.
На 2008 рік міська рада планувала виділення 100 тисяч гривень для виготовлення проектно-кошторисної документації і початок будівництва, вказаного бювету.
Однак, через об’єктивні причини ці кошти було перерозподілено за іншим призначенням. Перед місцевою громадою постало питання: як діяти, аби прискорити будівництво бювету питної води в цьому мікрорайоні. І рішення було знайдено. Завдяки досвіду квартального комітету на вулиці Рокоссовського «Громадський прогрес» (керівник В.П.Присяжний) було запропоновано правлінню ОСББ «Звягель» та активістам мікрорайону створити квартальний комітет, який візьме на себе організаційно-роз’яснювальну роботу з громадськістю по забезпеченню фінансування початкового циклу робіт (земляні, загальнобудівельні та комунікаційні). Наслідком цього рішення стало створення органу самоорганізації населення - квартального комітету «Джерело». Комітет розгорнув свою роботу серед жителів вулиць Пушкіна, Шевченка, Гагаріна, Воровського, Куйбишева.
Інженер техогляду управління ЖКГ та КВ міської ради В.П.Присяжний взяв на себе не тільки всю організаторську роботу з підрядною організацією — міським водоканалом, але й керівництво комітетом «Джерело».
Протягом декількох місяців активісти комітету Л.П.Власюк, А.Л.Павловський, О.Ю.Малевський, В.Д.Шарапова, Т.О.Сугак зібрали внески населення на благородну справу — будівництво бювету питної води — 14 тисяч гривень і поклали їх в банк. Саме завдяки цим коштам підрядна організація і найактивніші жителі району виконали чималий комплекс підготовчих робіт, а затим і загальнобудівельних та комунікаційних, фактично в грудні завершили нульовий цикл робіт: збудовано фундамент під фільтрувальну станцію, прокладено інженерні комунікації, виконано планування будівельного майданчика, загалом на суму 35 тис. гривень.
Таким чином, завдяки бажанню місцевої громади, при умілій і самовідданій роботі В.П.Присяжного і активу громадського комітету «Джерело» зроблено добрий зачинок для конче необхідного об’єкта альтернативного водопостачання в цьому кварталі бювету питної води.
Підтримуючи добре починання місцевої громади, міська рада включила в план соціально-економічного розвитку міста на 2009 рік завершальне будівництво бювету питної води на вул.Пушкіна, 8а/2 і передбачить на це кошти в сумі 240 тис.грн.
Це дасть змогу придбати водоочисну станцію, глибинний насос, виготовити і установити водорозбірний павільйон, виконати благоустрій території.
З великою вірою в самоорганізованість людей, в сприяння міської влади сподіваємось, що до Дня Перемоги, як це запланував квартальний комітет «Джерело» бювет питної води буде збудовано і здано в експлуатацію, а місцева громада матиме стабільне джерело водопостачання, а це 250 метрів куб. якісної підземної води на добу.
До цього додам, що під кінець 2008 року геологи здали управлінню ЖКГ та КВ міської ради ще одну свердловину в мікрорайоні «Морське». Членам ОСББ «Морьске», Економіко-гуманітарному коледжу слід взяти до уваги досвід квартальних громадських комітетів «Громадський прогрес» та «Джерело» і, проявивши належну ініціативу, розпочати будівництво бювету питної води у цьому мікрорайоні в 2009 році.
А органам самоорганізації населення слід побажати не зупинятись на реалізації проекту, під який вони створювалися, а шукати нові точки застосування енергії, сил і засобів місцевої громади, реалізовуючи нові локальні проекти різноманітного масштабу: благоустрій прибудинкових територій, створення екодворів, утеплення і модернізація будинків тощо.
Організована енергія громади може зробити більше, аніж влада!
В.МАТВІЙЧУК, голова постійної комісії з питань ЖКГ та екології міської ради