Хроніка 20/2016

Хроніка 20/2016

У НОВОГРАДІ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ЖІНКУ З БОЄПРИПАСАМИ У… ДИТЯЧОМУ ВІЗОЧКУ
Граната «РГД-5», пістолет «Шмайсер» і 9-міліметрові набої виявили та вилучили поліцейські у жительки Новограда-Волинського. Небезпечні речі зберігалися у сумці дитячого візочка, в якому знаходилася 11-місячна дитина.
4 травня оперативники кримінальної поліції Новоград-Волинського ВП отримали і перевірили інформацію про можливе зберігання заборонених небезпечних предметів жителькою райцентру.
18-річна жінка якраз гуляла зі своєю 11-місячною дитиною на вулиці біля багатоповерхівки. Правоохоронці попросили продемонструвати вміст кишень дитячого візочка. Як виявилося, у прогулянковій сумці, поряд із побутовими предметами, знаходилися зброя і боєприпаси.
На місце події прибула слідчо-оперативна група. Правоохоронці вилучили з дитячого візка гранату «РГД-5», пістолет марки «Шмайсер» для відстрілу гумових куль і 5 набоїв до нього калібру 9 мм. Усе це нині направлене на експертне дослідження.
— Молода жінка, заміжня. Попередньо встановлено, що боєприпаси і пістолет належать її 24-річному чоловіку. Проте, їх походження з’ясовують слідчі у рамках кримінального провадження, — каже начальник Новоград-Волинського ВП Сергій Рябошапка.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
Новини Житомира

ВНАСЛІДОК ДТП ЗАГИНУВ 25-РІЧНИЙ ХЛОПЕЦЬ, ЩЕ ДВОЄ — В ЛІКАРНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 10 травня, о 3:30, на автодорозі між селами «Горбове — Чміль» Ємільчинського району Житомирської області. Про це повідомляють на сайті ГУ Нацполіції в Житомирській області.
«Попередньо встановлено, що 33-річний місцевий житель, керуючи автомобілем «Volkswagen», рухаючись у напрямку с.Горбове, на заокругленій ділянці дороги не впорався з керуванням та з’їхав у кювет, де транспортний засіб перекинувся.
Внаслідок ДТП водій та 17-річний пасажир, житель Горбового, отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості та госпіталізовані до районної лікарні. Інший пасажир, 25-річний житель с.Королівка, загинув на місці події», — йдеться в повідомленні. Нині триває з’ясування всіх обставин.
Житомир.info

ПОЛІЦІЯ ПРОВЕЛА ОБШУК ДЛЯ З’ЯСУВАННЯ ПРИЧИН ЗАБРУДНЕННЯ РІЧОК ХОМОРА ТА СЛУЧ
10 травня працівниками слідчого управління ГУНП в Житомирській області у рамках досудового розслідування проведено обшук на одному з підприємств у смт.Понінка Полонського району Хмельниччини для дослідження факту викидів відходів до річок, що призвело до масової загибелі живих організмів у них, вилучено низку документів та відібрано зразки стоків фабрики. Про це повідомляє прес-служба головного управління Нацполіції в Житомирській області.

«Кримінальне провадження було розпочато 15 квітня 2016 року за ч.1 ст.242 (Порушення правил охорони надр) Кримінального кодексу України. У ході першочергових дій було встановлено факти забруднення невідомою речовиною річок Хомора та Случ, що беруть свій початок на Хмельниччині і течуть територією Житомирщини. У Баранівському районі нашої області місцеві жителі повідомили до поліції про масову загибель живих організмів: риби, раків та інших представників річкової фауни. За інформацією Головного управління Держсанепідслужби та Держекоінспекції у Житомирській області, джерелом забруднення могло бути підприємство у смт.Понінка Полонського району Хмельницької області. Для перевірки цього повідомлення Державною екологічною інспекцією України було доручено провести позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на фабриці спеціалістами Держекоінспекції у Хмельницькій та Житомирській областях. Проте вказаних фахівців до проведення перевірки недопустили керівники підприємства», — інформує обласне управління Нацполіції.

Як повідомив заступник начальника ГУНП Олександр Радченко, 10 травня слідчими області було проведено санкціонований обшук в адміністративних будівлях та на території фабрики з метою дослідження документів на спеціальне водокористування та схем водопостачання, обліку та звітів про отриману, використану та скинуту воду, накладних та договорів про закупівлю товарів та технологічних карт, сертифікатів речовин, які використовуються на виробництві, наявних експертних висновків про виробничі та стічні води тощо.
Також фахівцями Державної екологічної інспекції в Житомирській області були відібрані проби (зразки) речовини, які скидаються у вигляді виробничих стоків підприємства на очисні споруди.
Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу або обмеження волі терміном до 5 років. Водночас у рамках досудового розслідування встановлюються розміри завданої екосистемі шкоди.
Житомир.info

ЧЕРЕЗ ДИТЯЧІ ПУСТОЩІ З ВОГНЕМ ЛЕДЬ НЕ ЗГОРІЛА ОСЕЛЯ
4 травня, о 10:53, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку, що розташований у смт.Миропіль Романівського району. До місця пригоди було негайно направлено відділення 32-го пожежно-професійного посту смт.Миропіль у складі 3 чоловік.
Як з’ясувалося, поки дорослі поралися по господарству на подвір’ї, їхній 3-річний син вирішив погратися з сірниками. В одній із кімнат він підпалив гардини, що висіли на вікні, та від переляку вибіг із будинку. Його мати побачила дим із вікна і побігла за допомогою до сусідки. Остання і викликала рятувальників.
Силами бійців ДСНС вже о 11:05 пожежу вдалося локалізувати, а об 11:20 — ліквідувати. Внаслідок пригоди загиблих та травмованих не виявлено. Полум’я встигло знищити 2 кв.м дерев’яної стіни та пошкодити меблі в кімнаті. Однак рятувальники запобігли розповсюдженню полум’я за межі кімнати. Остаточні обставини пригоди наразі встановлюються фахівцями.
ГРУПА ПІРОТЕХНІЧНИХ РОБІТ ЗНИЩУЄ НОВІ ЗНАХІДКИ ЧАСІВ МИНУЛИХ ВІЙН
6 травня піротехніки Управління ДСНС у Житомирській області знищили 5 вибухонебезпечних предметів, що були виявлені в с.Васьковичі Коростенського району.
Як з’ясувалося, селяни проводили земельні роботи на власній присадибній ділянці. Обробляючи землю, плугом викинуло назовні невідому знахідку. Господарі ділянки повідомили про це сільського голову, який і викликав надзвичайників.
Фахівці ДСНС, прибувши до місця виклику, ретельно оглянули ділянку та виявили ще 4 боєприпаси. Рятувальники ідентифікували знахідки як 4 артилерійські снаряди калібром 122 мм та 1 мінометна міна калібром 82 мм часів минулих війн. Аби убезпечити населення, боєприпаси огородили сигнальною стрічкою до прибуття піротехніків. Останні знищили вибухонебезпечні предмети на полігоні.
ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДОВУЮТЬ ПОЖЕЖУ НА ТЕРИТОРІЇ КОЛИШНЬОГО ЦУКРОВОГО ЗАВОДУ
6 травня, о 10:29, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в недіючій напівзруйнованій будівлі на території колишнього цукрового заводу, що в Бердичеві.
Як з’ясувалося, працівники колишнього заводу вирізали на даху будівлі метал. Під час роботи вилетіла іскра та потрапила на скловату та павутиння. Це спричинило швидке розповсюдження полум’я на дерев’яні конструкції горища. Охоронці помітили задимлення та одразу викликали рятувальників.
Прибувши до місця виклику, вони встановили, що дах закинутої будівлі охоплений полум’ям на площі 60 кв.м. Начальник караулу, оцінивши обстановку, прийняв рішення залучити до ліквідації додаткові сили та засоби. Всього для гасіння пожежі залучалось 8 чоловік особового складу на 3 автомобілях (2 автоцистерни та 1 автодрабина).
Силами бійців ДСНС о 12:50 загоряння вдалося локалізувати. Загиблих та травмованих не виявлено. Всі обставини пригоди наразі встановлюють фахівці.
У ДСНС у Житомирській області