ВАЛЕНТИН КОСТЮК: «ДЛЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ ЦЕЙ РІК БУВ В ОСНОВНОМУ СПРИЯТЛИВИМ»

ВАЛЕНТИН КОСТЮК: «ДЛЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ ЦЕЙ РІК БУВ В ОСНОВНОМУ СПРИЯТЛИВИМ»

У переддень Нового року — наше інтерв’ю із заступником міського голови В.А.КОСТЮКОМ про те, як 2008 року розбудовувалося наше місто, і які перспективи чекають його в наступному, 2009 році:
— Валентине Андрійовичу, наскільки успішним був рік, що минає, для будівельної галузі Новограда-Волинського?
— Для будівельної галузі міста цей рік був в основному сприятливим. Всі будівельні програми, які передбачалися бюджетними коштами, виконані. Зокрема, проведено реконструкцію цілого ряду об’єктів у галузях освіти, охорони здоров’я, культури, житлово-комунального господарства.
— Які кошти загалом передбачалося освоїти?
— В цілому, цими програмами передбачалося освоїти 4 млн. грн. на управління освіти і науки. Тут — і реконструкція даху садочка №2 («Калинка»), і проведення робіт по каналізаційній та водопровідній системах у гімназії. Зроблено реконструкцію дахів садочка №6, частково — садочка №5, відремонтовані класні кімнати у другій школі, де тепер навчаються перші класи.
Але, основне — це продовження будівництва восьмої школи. Міський голова, порадившись з підрядниками і замовниками та дирекцією школи, прийняв разом з ними спільне рішення щодо завершення будівництва восьмої школи в цілому, а не тільки її першої черги. Це означає, що будемо будувати і спортзал і все інше, щоб повністю здати цю школу. Нині вона готова наполовину.
— Скільки ще потрібно коштів, аби завершити це будівництво?
— За нинішніми цінами потрібне ще фінансування на суму 7 млн. грн. Це, включаючи і всі необхідні меблі, комунікації та благоустрій території.
— Що вдалося зробити для медицини?
— У галузі охорони здоров’я займалися, в основному , трьома об’єктами — проводили реконструкцію пологового відділення, четвертого поверху дорослої поліклініки та відділення відновлювального лікування. Це досить великі об’єми, і все те, що зроблено, надасть можливість значно покращити надання послуг у галузі охорони здоров’я для населення нашого міста.
— Що ще можна відзначити як важливі моменти в розбудові міста?
— Важливим є те, що ми завершили реконструкцію побутових приміщень стадіону «Авангард» та провели реконструкцію приміщення служби у справах сім’ї та молоді.
На міському кладовищі по вулиці Чехова встановили пам’ятний знак жертвам голодомору, загальна кошторисна вартість якого складає 47 тисяч гривень, з яких тридцять тисяч взяли з міського бюджету розвитку, а все інше — спонсорські кошти.
Дуже важливий на сьогодні об’єкт — це полігон твердих побутових відходів, на будівництво якого вже виділено і практично освоєно 2 млн. 600 тисяч гривень. Розпочате це будівництво було за кошти бюджету розвитку. А у грудні цього року, завдяки наполегливій роботі міського голови з Кабінетом Міністрів та особистим його зустрічам з Ю.Тимошенко та О.Турчиновим, вдалося з екологічного Фонду перевести 2 млн. 500 тисяч гривень на Житомирський Фонд охорони навколишнього середовища, який і виступає замовником цього будівництва. На даний час відбувається оформлення документів по здачі першого етапу, першої черги, після чого можна буде починати роботу з прийому відходів. Щоправда, ще потрібно виділити кошти на ремонт дороги.
— Валентине Андрійовичу, наскільки активно цього року велося будівництво житла?
— Загалом за рік здано житла площею 21 тис.м.кв. З них 13 тисяч 400 метрів — це індивідуальні будинки. Це близько ста будинків.
Щодо багатоповерхівок, то цього року було здано два будинки по 72 квартири по вулиці Тулубка (соціальне житло для військових) та 45 квартир по вулиці Лесі Українки — реконструйовано колишній гуртожиток, куди в листопаді вже вселились власники квартир.
— Який стан справ щодо виділення земельних ділянок під забудову індивідуального житла?
— Продовжується освоєння земельних ділянок у мікрорайоні «Морське». Провели розпланування і виділили земельні ділянки у мікрорайоні «Дружба». На жаль, міська рада вже вичерпала можливості на надання нових земельних ділянок — на даний час їх у місті практично немає. Будуть розглядатися варіанти, які, швидше всього, зачіпатимуть інтереси власників городів (коли у власності знаходиться земельна ділянка, яка перевищує 10 соток) та ряду підприємств і організацій.
Це все говорить про те, що необхідно займатися встановленням нових меж міста, відповідно до Генерального плану, затвердженого сесією міської ради у цьому році. У цьому напрямку будемо активно співпрацювати з навколишніми сільськими радами та районною державною адміністрацією. Як би там не було, а з цього питання потрібно знаходити певні компроміси.
— Валентине Андрійовичу, а чому в «Морському» так і не розпочали будівництво багатоповерхівок?
— Дійсно, планувалося цього року розпочати будівництво багатоповерхових будинків у мікрорайоні «Морське», де виділялися земельні ділянки меблевій фабриці «Мірт» та «Київміськбуду», житомирській організації «Укрелітбуд», київській фірмі «Бента», котрі висловили бажання будувати житло в нашому місті. Також житомирська фірма «Династія», за сприяння молодіжного фонду, мала розпочати зводити кілька будинків по вулиці Тимошенка. Але криза, що розпочалася в будівельній галузі ще влітку 2008 року, не дала змоги втілити ці плани в життя. Перераховані фірми звернулися з проханням до мерії щодо перенесення будівництва на 2009 рік. Вони отримали згоду при умові, щоб конкретні грошові внески, відповідно до дольової участі в розвитку інженерних мереж в цих мікрорайонах, були здійснені. Інакше міська рада розірве угоди про виділення земельних ділянок і надасть їх тим, хто матиме змогу здійснити такі внески і проводити будівництво.
Щодо будівництва об’єктів, які проводять у місті комерційні структури, то з 39 в 2008 році — 31 такий об’єкт завершено. Інші вісім перенесли здачу своїх будівництв, з різних економічних причин, на наступний, 2009 рік.
— Валентине Андрійовичу, де будете зустрічати Новий рік?
— Вже традиційно кілька років поспіль разом з дружиною і друзями ми зустрічаємо Новий рік, як у казці «12 місяців» — у лісі, на галявині, біля вогнища з лісовою красунею-ялинкою, яку завчасно прикрашаємо — з відповідними сюрпризами, розіграшами, спогадами про життя-буття. Час минає швидко, весело. Такі зустрічі незабутні.
Маючи нагоду, хочу щиро привітати всіх новоград-волинців з Новим роком і різдвяними святами. Побажати всім успіхів, міцного здоров’я та здійснення всіх задумів та побажань, а ще — миру і злагоди в кожному домі!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА