Димова завіса зробила Новоград схожим на Каліфорнію і Пекін

Димова завіса зробила Новоград схожим на Каліфорнію і Пекін

Найвищий 5-й клас пожежної небезпеки змусив новоград-волинців понад два тижні дихати їдким димом. Про лісові пожежі навколо міста вже писали наші колеги. Свіже повітря стало у місті дефіцитом, в Інтернеті з’явилося багато фотографій зі смогом, а люди змушені були панікувати і зачиняти кватирки. У мережі можна прочитати, що діти отримали отруєння продуктами згоряння і повідомлення наступного змісту: «Зі сторони «Лубчиці» цілу ніч йде дим. Вікна закрили, вентилятор включили…», «Прокинулася від того, що горло пече. Дихати немає чим», «На «Смолці» теж дихати немає чим», «Пропоную серпень і вересень перейменувати в димень».
Як пояснюють спеціалісти, основною причиною пожеж, а як наслідок — задимлення, стала засуха. Суха трава і відсутність опадів впродовж тривалого терміну спричинили загоряння торфовищ і полігонів навколо міста.
— Місто опинилося в диму через декілька факторів, — розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій міськради Олександр Мельник. — Один час горить полігон, потім вітер змінюється і несе дим з Ємільчинського, Олевського районів, де також займання. У ніч на понеділок у Новограді додалася пожежа на Пушкіна, 113 (район інкубатора). Але здебільшого дим надходив з району, залежно від напрямку вітру. І ми на це вплинути не могли.
— Ви подивіться, що у світі робиться: Пекін — у смозі, і американський штат Каліфорнія, і Москва, — «вийшовши» далеко за межі Новоград-Волинського району, окреслив ситуацію завідувач сектору цивільного захисту населення району Юрій Левченко. — Коли тотальна засуха, то неможливо загасити польові пожежі і торфовища! Ніхто цього не в змозі зробити: ні Бог, ні цар, ні міський голова. Можна лише локалізувати займання, щоб вогонь не перекинувся далі — на поля, ліси, населені пункти. Тому над локалізацією пожежі на Наталівському полігоні працювали усі: лісгоспи, сільські ради, військові, пожежники.
Навіть у цій критичній ситуації, у місті знаходяться городяни, котрі під «шумок» палять багаття на своїх городах. Один з таких умільців ледве не спалив сусідів, які зателефонували у редакцію і розповіли про прикрий випадок. Нагадаємо, що за такі дії передбачений штраф від 5100 до 8500 грн. або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.
У місцевій пресі досі відсутні повідомлення про штрафування злісних порушників правил благоустрою (надрукуємо таку інформацію, якщо вона є). А наразі на допомогу приходять синоптичні прогнози. З неділі обіцяють зниження температури і, сподіваємося, бодай якісь дощі.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Івана ЛАВРЕНЧУКА