Порядок оформлення документів при зміні назви вулиці

Протягом останніх декількох років рішеннями Новоград-Волинської міської ради шостого, сьомого скликань та розпорядженням голови Житомирської ОДА було перейменовано біля сотні вулиць, провулків, бульварів та інших об’єктів топоніміки нашого міста. Необхідність такого рішучого кроку викликана неприпустимістю звеличення тоталітарних режимів, сприяння відновленню справедливості та усуненню наслідків свавілля і порушення громадянських прав з відкриттям історичних та політичних архівів.
Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», прийнятий Верховною Радою України 14.07.2015 року, зобов’язує органи місцевого самоврядування у шестимісячний строк із дня набрання чинності цим Законом в установленому порядку здійснити необхідні заходи з демонтажу пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним із діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, а також в установленому порядку перейменувати райони у містах, сквери, бульвари, вулиці, провулки, узвози, проїзди, проспекти, площі, майдани, набережні, мости, інші об’єкти топоніміки населених пунктів, а також інші географічні об’єкти, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.
У суспільній дискусії щодо перейменування важливим також є фінансове питання. Деякі люди кажуть, що для перейменування вулиці потрібно багато грошей та слід негайно змінити всі документи. Це не так. Вони можуть це зробити при будь-якій зручній для них нагоді, адже законом про декомунізацію не визначено термін для внесення змін щодо місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи, у зв’язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів.
Отож, зупинімось на найбільш важливих моментах цього процессу.
Зміна документів на майно. Документи, що засвідчують право власності на майно фізичних чи юридичних осіб — державні акти на право власності на земельну ділянку, свідоцтва про право власності на квартиру, житловий будинок тощо, договори купівлі-продажу майна, свідоцтва про право на спадщину, договори дарування, міни, оренди та інші правовстановлюючі документи на нерухоме майно, залишаються чинними.
Зміна реєстрації місця проживання. Вносити зміни до документів, що посвідчують особу та її місце проживання (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідка на постійне чи тимчасове проживання в Україні іноземних громадян, будинкова чи погосподарська книга) спеціально не потрібно, хоча громадяни можуть це зробити при будь-якій зручній для них нагоді. Для цього слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг по вул.Соборності, 13. Тел.: (04141) 5-24-79. E-mail: cnapnv1@gmail.com. Прийом документів: понеділок-четвер, з 09:00 до 15:30. Послуга безкоштовна.
Зміна відомостей про фізичних осіб-підприємців та установчих документів юридичних осіб в Єдиному державному реєстрі. Чинним законодавством України встановлений адміністративний збір за внесення змін до установчих документів юридичної особи у розмірі 410 грн. та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця — 140 грн. Вищеназвану послугу також можна отримати у Центрі надання адміністративних послуг. Притому варто зауважити, що законодавством не передбачені граничні строки зміни юридичної адреси, тому відповідні реєстраційні дії можуть бути внесені пізніше — разом із іншими змінами до установчих документів.
Центр надання адміністративних послуг