НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО САМООБСТЕЖЕННЯ

Серед злоякісних пухлин у жінок рак молочної залози займає одне з перших місць. Найвищий рівень захворюваності відзначається серед жінок в економічно розвинутих країнах, в т.ч. і в Україні, де за останні 10 років захворюваність на рак молочної залози збільшилася майже удвічі і складає 57,4 випадки на 100 тисяч населення. Смертність від раку молочної залози підвищується паралельно захворюваності й віку хворих. В Україні кожні 40 хвилин виявляється новий випадок раку молочної залози, і щогодини від цієї хвороби помирає одна жінка.
Рак молочної залози — це хвороба, що виникає в результаті поєднання дії багатьох факторів — генетичних, конституційних, впливом довкілля (екологія) та ін. Ризик виникнення раку молочної залози у конкретної жінки визначається дією так званих факторів ризику, котрі реалізуються через ендокринну та імунну системи організму. Фактори ризику включають: наявність сімейного раку молочної залози, ранні місячні, пізнє настання менопаузи, пізні перші пологи, мастопатії.
Рак молочної залози починається у вигляді поодинокого безболісного вузла або затвердіння (інфільтрату) у тканині залози. Постійно збільшуючись у розмірах, пухлина проростає у шкіру, м’язи і грудну стінку. Поруч із таким місцевим ростом ракові клітини поширюються молочними протоками, лімфатичними шляхами і кровоносними судинами, утворюючи метастази. Симптоми раку залежать від стадії процесу і клінічної форми. Найбільшої уваги заслуговують такі ознаки раку: затвердіння або пухлина (звичайно, виявляється випадково), зміна форми залози, втягнення соска, будь-які виділення із соска, біль у залозі, що спостерігається лише у деяких хворих.
Що стосується діагностики раку молочної залози, то слід згадати класика літератури про те, що «спасіння потопаючого — справа рук самого потопаючого», адже цю пухлину кожна захворівша жінка може виявити у себе методом самообстеження. Для цього потрібно лише один раз на місяць перед дзеркалом оглянути та пальпувати власні молочні залози. При виявленні асиметрії, деформації, втягнення шкіри молочних залоз і соска, а також ділянок затвердіння жінці необхідно звернутися до лікаря, який призначить необхідне обстеження і, при потребі, лікування.
Прогноз лікування залежить від стадії, на якій виявлено пухлину. При застосуванні радикального лікування у 1-2 стадіях можна розраховувати на стійке виліковування.
На Чижівській лікарській дільниці за 9 місяців 2008 року зафіксований великий зріст захворюваності на рак молочної залози — 5 випадків підтверджених та 2 жінки на етапі обстеження. Порівняно з минулими роками — 1-2 випадки на рік. Слід зазначити, що все частіше хворіють молоді жінки.
Тому зробіть самообстеження молочних залоз вашою життєвою звичкою! Воно є дуже важливим, але не може замінити регулярного відвідування лікаря!
Т.КОРЖУК, головний лікар Чижівської АЗПСМ