Як вплинути на дитину, яка не хоче ходити до школи?

Як вплинути на дитину, яка не хоче ходити до школи?

У БУДЬ-ЯКІЙ КРИЗОВІЙ СИТУАЦІЇ ПАМ’ЯТАЙТЕ: ДОПОМОГА — ПОРУЧ
У сучасному світі ми звикли вважати, що наші рідні — це єдині люди, які будуть турбуватися про нас у будь-якій ситуації, і боїмось поділитися проблемами зі сторонніми людьми, а тим більше — прийняти від них допомогу. Новоград-Волинський міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зможе допомогти у складній життєвій ситуації — достатньо повідомити фахівцям центру про свою проблему.

Упродовж 2016 року Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі — МЦСССДМ) надав допомогу особам та сім’ям загальною кількістю — 695 (у сім’ях виховується 729 дітей). Сюди входять наступні категорії: внутрішньо переміщені сім’ї, сім’ї учасників антитерористичної операції, потерпілі від насильства, прийомні сім’ї і т.ін. МЦСССДМ створює окремі проекти, зустрічі та консультації, залежно від категорії сімей. Центр інформує підопічних про свята, події та зустрічі в межах міста.
На базі Центру працює спеціалізована служба психологічної допомоги «Телефон довіри». Щоденно спеціалісти з психологічною освітою надають фахову підтримку та інформацію. Проведено 38 «гарячих ліній» із питань створення прийомних сімей, протидії торгівлі людьми, гендерної рівності та насильства. Завдяки цій лінії можна сповістити про проблеми чи насильство, внаслідок якого постраждали ви або ваші знайомі.
Ілюструючи свою роботу прикладами, у Центрі пригадують дзвінок у «Телефон довіри», яким анонімно поінформували, що дитина певний час не ходить до школи. Працівники Центру сім’ї, дітей та молоді оперативно виїхали на зазначену адресу та провели консультацію для батьків, які не надавали значення тому, що дитина деякий час не відвідує школу. Завдяки цьому дзвінку працівники змогли попередити можливі негативні наслідки.
Проводиться інформаційна кампанія «Візьми дитину в родину» з метою популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пошуку потенційних прийомних батьків, батьків-вихователів, усиновителів, опікунів. МЦСССДМ працює з прийомними сім’ями у проекті, який має назву «Родоцвіт». Час від часу відбуваються засідання на педагогічно-виховну тематику, зокрема, про підлітковий вік, про причини втечі дітей із дому і таке інше. Подібні зібрання допомагають досягти порозуміння в сім’ї та уникнути проблем.
Також Центр опікується сім’ями учасників антитерористичної операції та учасниками АТО. На базі Центру проводяться заходи, які охоплюють саме цю категорію. Серед них — «День учасника АТО» та зустрічі з дружинами і батьками загиблих учасників АТО. Так само проводяться щотижневі зустрічі дружин загиблих учасників АТО з капеланом 95-ї окремої аеромобільної бригади.
Щотижнево спеціаліст міського Центру проводить психологічну та інформаційну підтримку сімей загиблих у телефонному режимі. А також у приміщені МЦСССДМ був розроблений та розташований інформаційний стенд «На допомогу учаснику АТО», де міститься інформація про види соціальної допомоги та інформаційні листівки про правову допомогу.
Міський центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді є необхідною установою, його фахівці намагаються забезпечити всебічну підтримку сім’ям та особам, що опинилися в кризових ситуаціях, незалежно від того, що до цього призвело. Центр надає матеріальну та психологічну допомогу. Звертає увагу батьків на ті риси, які вони мають виховувати у своїх дітях. Адже головне — це забезпечити дітям щасливе дитинство без насилля у люблячій сім’ї, яка часом — не ідеальна, але готова працювати над виправленням своїх помилок.
Марина ЛЕВЧИШИНА
Фото Сергія ЩУРУКА