Подаруй дитині радість виховання у сім’ї!

Одним із основних напрямків роботи Новоград-Волинського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є робота щодо запровадження сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Він полягає у створенні умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї. Визначено пріоритетність форм влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, одним із них є прийомна сім’я.
Дитині для повного і гармонійного розвитку необхідно зростати в сім’ї, в атмосфері щастя, любові, розуміння. Цю просту істину знає кожен, як і те, що не повинно бути одиноких і обділених долею дітей. Та, на жаль, вони є. Ці діти чекають свого щастя і мріють про повноцінну сім’ю.
Доброта і любов — головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти — це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність піклуватися про кожну дитину.
Які діти чекають вашої допомоги:

  • дитина-сирота — це дитина, в якої померли чи загинули батьки;

  • діти, позбавлені батьківського піклування — діти, які залишилися без піклування батьків, у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, у зв’язку з відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами внутрішніх справ, пов’язаним із ухиленням від сплати аліментів та відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також покинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, та безпритульні діти.


Альтернативою біологічній родині може бути прийомна сім’я.
Прийомна сім’я — це сім’я (або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі), яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Прийомні батьки — подружжя (або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі), яке взяло на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
В умовах прийомної сім’ї дитині надається соціальний захист, захист її майнових та житлових прав, догляд, виховання, корекція розвитку, вирішення медичних проблем, подолання психологічних травм, задоволення щоденних потреб дитини, яка залишилася без піклування рідних батьків.
Держава підтримує прийомну сім’ю:

  • прийомна дитина зберігає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування і користується всіма відповідними пільгами;

  • прийомні батьки отримують від держави щомісячну соціальну допомогу на утримання дитини;

  • прийомні батьки отримують щомісячне грошове забезпечення за виконання своїх обов’язків;

  • прийомні сім’ї супроводжує соціальний працівник, який допомагає долати труднощі.


Кожна дитина має знати та відчувати, що її люблять, що вона потрібна і в неї є майбутнє — світле й сповнене добра, яке ви їй можете подарувати. Прийміть дитину у родину!
Якщо ви маєте намір взяти дитину і виховати її у вашій родині, то звертайтеся в міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Шевченка, 31, телефон: 2-07-12, або службу у справах дітей міської ради за адресою: вул.Замкова, 3/6, телефон: 2-08-91.
О.КОТОВА, начальник відділу соціальної роботи МЦСССДМ