«ЧУЖИЙ У СЕЛІ»

Правоохоронці постійно застерігають наших громадян від різного роду шахрайства, для того, щоб спрацювати на випередження, розшукати зловмисників. На жаль, не всі прислухаються до порад або ж швидко забувають про них, тим самим наражаючи себе на небезпеку. Вже на початку цього року жителі одного з сіл нашого району стали жертвами зловмисників. Та з огляду на ситуацію, яку розповіли правоохоронцям потерпілі, цієї болючої історії могло і не бути.
Діти вранці пішли на роботу, а Микола Іванович якраз порався по господарству. Двері будинку дідусь не замикав, був у хліві. Коли ж вирішив зайти до будинку, то на порозі зіткнувся з жінкою циганської національності, яка одразу почала пропонувати купити у неї (недорого) якісні товари. Побачивши непрохану гостю, Микола Іванович навіть не запідозрив, що вона завітала з лихими намірами. Грізним словом чоловік вказав циганці на ворота. Саме це вже й потрібно було пройдисвітці.
Коли додому повернулася Марія Іванівна, дружина Миколи Івановича, і виявила пропажу 20 тис. грн. та деяких золотих виробів, то мало не збожеволіла.
Як сказав Віктор Прилипко, начальник Новоград-Волинського МВ міліції, у розкритті злочинів такого характеру багато чого залежить від самих людей, своєчасного повідомлення про появу в населеному пункті невідомих осіб або транспорту. Це значно збільшує шанси працівників міліції затримати зловмисників. Саме через відсутність відомостей значна частина подібних злочинів залишається нерозкритими, оскільки потерпілі, в переважній більшості випадків, не можуть навіть описати зловмисників чи надати будь-яку іншу додаткову інформацію. Та значно ускладнює ситуацію те, що громадяни не одразу звертаються до міліції.
— З метою попередження та розкриття злочинів у сільській місцевості правоохоронцями розроблений план інформування населення під умовною назвою «Чужий у селі», який активізує та удосконалює організацію по взаємодії працівників служби міліції громадської безпеки Новоград-Волинського МВ з головами сільських та селищних рад, населенням, громадськими формуваннями, — коментує ситуацію начальник міліції.
В основу організаційних та практичних заходів покладено принцип негайного надходження, реєстрації та відповідного реагування на інформацію про сторонніх осіб, підозрілу поведінку, протиправні дії, конфліктні ситуації серед мешканців, появу в селі автотранспорту, що не належить мешканцям села, та будь-яку іншу інформацію, що в подальшому допоможе правоохоронцям розшукати злочинців.
Тож, шановні громадяни, пам’ятайте! Не залишайте двері помешкань незамкненими, навіть якщо ви знаходитеся неподалік. Не впускайте до будинку сторонніх осіб, незалежно від того, ким вони назвалися. Якщо на вашій вулиці, у під’їзді вашого будинку з’явилися незнайомці, — запам’ятайте або запишіть їх прикмети, марку автомобіля, на якому вони приїхали, а також його колір, номерний знак та повідомте про це міліцію або сільського голову. Тел. 102; 5-22-25 (цілодобово), а також з мобільного, якщо Ви користуєтесь зв’язком мобільного оператора MTS: 020, 022; «Київстар»: 102 (цілодобово, безкоштовно).
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ, ст.л-нт міліції