Що робити батьку, коли він дізнався, що дитина від «іншого»?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Три роки тому я почав зустрічатись із дівчиною. Через півроку вона повідомила, що вагітна. У зв’язку з цим було укладено шлюб. Після народження дитини я почав помічати, що дитина — не схожа на мене та має характерні ознаки, не притаманні мені. Після розмов зі знайомими мені стало відомо, що дружина в той момент, коли завагітніла, крім мене, мала стосунки з іншим чоловіком. Чи можу я оспорити своє батьківство та що для цього треба?
Андрій Ж.,. м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Визначення походження дитини та порядок оскарження батьківства обумовлені Сімейним кодексом України.
У відповідності до ст.122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.
Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.
Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить також від подружжя.
До спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу колишнє подружжя має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена, лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.
Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, то походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини.
Походження дитини від батька визначається:

  • за заявою матері та батька дитини;

  • за рішенням суду.


ОСПОРЮВАННЯ БАТЬКІВСТВА БАТЬКОМ ДИТИНИ
Особа, яка записана батьком дитини, має право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.
У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною, суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.
Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.
Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій.
До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.
Предметом доведення в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком і дитиною. Відсутність кровного споріднення може підтверджуватись експертизою ДНК. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.
ПРАВО МАТЕРІ ДИТИНИ НА ОСПОРЮВАННЯ БАТЬКІВСТВА СВОГО ЧОЛОВІКА
Жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.
Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.
До таких вимог матері встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.