«Здай кров — допоможи врятувати життя!»

НАЙАКТИВНІШИМИ ДОНОРАМИ Є ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ
Цими травневими днями в Україні проходить тиждень безпеки дорожнього руху. Згідно зі статистикою, смертність внаслідок ДТП у нас є однією з найвищих у європейському регіоні, а рівень організації безпеки дорожнього руху залишається вкрай низьким. Відтак минулого року на автомобільних шляхах країни сталось 154 тисячі 556 ДТП, в яких загинули 3187 людей, ще 32 тисячі 79 отримали травми.
У місті Новограді-Волинському та районі за 2016 рік сталося 70 ДТП, травмовано 69 осіб; загинуло — 22 людини. За І квартал поточного року вже скоєно 20 ДТП, травмовано 24 особи. Майже усі постраждалі потребували донорської крові чи її компонентів.
Новоград-Волинське міськрайТМО має достатню кількість плазми та еритроцитів для надання невідкладної допомоги. Хоча ситуація є досить напруженою, у зв’язку зі значним зменшенням здачі донорської крові, якщо порівнювати з минулими роками. Кількість пацієнтів, котрі потребують кров, збільшується у зв’язку із захворюваннями та нещасними випадками, зокрема, внаслідок ДТП. Тим паче, що наша лікарня надає допомогу не лише новоград-волинцям, а й громадянам інших областей та країн. Це часто пов’язано з аваріями, що трапляються на міжнародній трасі «Київ-Чоп».
У 2017-му кров для хворих міськрайТМО, котрі цього потребували, здали 239 донорів. Найбільше — для відділення анестезіології та інтенсивної терапії (71 донор), для хірургічного відділення (18). За поточний період перелито: еритроцитів — 36 л, плазми — 28 л, альбуміну — 13 л.
Якщо плазма може зберігатися два роки, то еритроцити — 30-45 діб. Тому ми постійно потребуємо донорської крові задля збереження людських життів. Найактивнішу участь у здачі крові беруть військовослужбовці Збройних Сил України. За чотири місяці цього року вже здали кров 40 військових.
Ти — ідеальний донор, якщо ти — здоровий:

  1. Почуваєшся добре.

  2. Маєш бажання допомогти.

  3. Вік — від 18 до 60 років.

  4. Вага — від 50 кг.

  5. Маєш паспорт громадянина України.


Як харчуватися перед здачею крові?

  1. Напередодні ввечері необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.

  2. У день здачі крові бажано бути відпочившим, легко поснідати (рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, соки, каша, макарони, фрукти (крім бананів). За дві години до здачі крові не палити.


Також ти отримаєш:

  • Смачне печиво і чай.

  • Безкоштовне обстеження на ВІЛ/СНІД та гепатити В і С, сифіліс.

  • Два офіційні вихідні.

  • Врятоване життя людини, яка буде завжди тобі вдячна.


Філія ЖОЦК знаходиться у Новограді-Волинському по вул.Герцена, 63. При собі обов’язково мати паспорт з реєстрацією. Детальну інформацію можна отримати за тел.: 5-33-40; 5-33-39.
С.ГНАТЮК, лікар-трансфізіолог міськрайТМО