Увага: живий товар!

Питання торгівлі людьми завжди було актуальним, оскільки у всі часи людей намагалися використовувати як дешеву робочу силу, або взагалі безкоштовну. Це питання є актуальним і зараз, особливо у даний час, коли наша країна знаходиться в процесі реформацій і змін, які накладають чималий відбиток на життя звичайних громадян. Саме така ситуація призводить до того, що українці все частіше виїжджають працювати і шукати кращої долі за кордон. Але часом трапляється так, що, виїхавши за кордон, люди потрапляють у рабство 21 століття: їх починають використовувати, не виплачувати зарплати, погрожувати.
Явище торгівлі людьми в останні декілька років стало дуже актуальним для Житомирщини. За даними соціологічного опитування, було виявлено, що 67% жителів Житомира та Житомирської області планують, виїхали, або уже повернулися з-за кордону.
Історії їх заробіток також різні. Деякі дійсно нормально працювали, і їм заплатили так, як і домовлялися, вони повернулися задоволені, тут, вдома, втілили свої плани в життя і планують поїхати знову працювати. Добре, коли все закінчується так. Але трапляється, що наших громадян, які виїжджають працювати за кордон, ошукують. Їм або платять не стільки, скільки обіцяли, або вони працюють понаднормово, на шкідливому виробництві, або, куди ще гірше, стають жертвами сексуальної, трудової, сурогатної експлуатації, деякі з них взагалі не повертаються додому, а ті, хто повернувся, мають безліч проблем зі здоров’ям, психологічні проблеми, замикаються в собі, всього бояться.
Якщо вас силою примушували працювати, ви стали жертвою сексуальної експлуатації, вас змушували жебракувати, вам не виплатили обіцяної зарплати, умови праці не відповідали обіцяним, у вас відібрали документи, вас насильно утримували, вам та вашій родині погрожували фізичною розправою, значить ви стали жертвою торгівлі людьми.
Багато хто уже побувавши в рабстві і повернувшись додому, намагаються всіма силами приховати дану інформацію. Тобто більшість людей вибирає шлях мовчати, вони вважають, що їм просто не пощастило, що іншого разу буде краще, а ще думають, що ніхто не допоможе, адже вони самі винні — це велика помилка.
Якщо ви стали жертвою торгівлі людьми, то ви можете отримати безкоштовну допомогу та захистити свої права. У цьому вам зможе допомогти Житомирська громадська організація «Авенір», яка уже 15 років займається протидією торгівлі людьми та допомогою людям, які потрапили до тенет рабства. За роки діяльності ГО «Авенір» виграла 9 судових справ щодо торгівлі людьми, надала різні форми допомоги потерпілим.
ГО «Авенір» пропонує допомогу потерпілим від усіх форм сучасного рабства. Це — психологічна, медична, юридична, матеріальна чи профорієнтаційна допомога. А також сприяння репатріації (легальному та безперешкодному поверненні на Україну).
Крім цього, якщо ви тільки плануєте виїхати працювати чи навчатися за кордон, то для того, щоб вас убезпечити, ГО «Авенір» пропонує консультації перед виїздом за кордон (робота, навчання, шлюб, відпочинок, лікування та інше). Це передбачає перевірку у фірм-посередників, що пропонують роботу, відповідної ліцензії, дозволу на роботу в країні призначення; вивчення договору на відповідність законодавству; надання контактної інформації посольств, консульських організацій України за кордоном та інших організацій, що допомагають мігрантам; корисні поради, що допоможуть зберегти ваше життя та здоров’я, і зроблять вашу поїздку безпечною.
Якщо ви хочете убезпечити своє життя та життя своїх близьких, тоді звертайтеся: ГО «Авенір» — безкоштовна, конфіденційна допомога: м.Житомир, вул.Домбровського, 38, 1-й поверх. Тел.: 068-086-09-86; 063-229-46-90.
Інформація ГО «Авенір»