Боролись за «золото», але судді симпатизували росіянам

Боролись за «золото», але судді симпатизували росіянам

ОЛЕКСІЙ ПЛІСАК СТАВ ВІЦЕ-ЧЕМПІОНОМ ЄВРОПИ З БОКСУ!
За всю історію розвитку боксу в Житомирській області Олексій Плісак — перший, хто пробився до фіналу чемпіонату Європи серед школярів і став срібним призером. Довгих п’ять років юнак йшов до цього успіху під керівництвом свого батька — тренера Новоград-Волинської ДЮСШ Леоніда Плісака. Двічі поспіль, у 2017 та 2018 роках, Олексій перемагав на юнацьких чемпіонатах України з боксу, здобув місце у складі національної збірної України, яка наприкінці травня стала учасником молодіжного чемпіонату Європи, що проходив у болгарському місті Албена.

«Ми пройшли важкий шлях. За п’ять років Олексій провів 120 поєдинків на змаганнях високого рівня. Найважчими виявилися останні два роки — постійні навчально-тренувальні збори, що тривали по три тижні, змагання… Зізнаюся, досі не віриться, що нам вдалося. Були моменти, коли здавалося, що це неможливо, але ми прагнули до мети, постійно тримаючи себе у формі», — повернувшись до Новограда, розповів «Звягелю» тренер Леонід Плісак.
Молодіжний чемпіонат Європи з боксу тривав із 21 по 30 травня. Загалом його учасниками стали 350 боксерів із трьох десятків країн. Українська національна команда делегувала потужну делегацію із 20 боксерів. У підсумку четверо українців пробилися до фіналів і посіли почесні другі місця.
«Проти України йде війна на всіх фронтах. Ми постійно відчували тиск із боку суддівства, коли наші боксери виходили в ринг із представниками Росії. Попри це, ми показали, що Україна — одна з найсильніших країн світу! У всіх чотирьох фіналах українські боксери боролися за золото. Ближче всіх був Олексій Плісак, котрий, за рішенням суддів, поступився у фіналі з рахунком 2:3. Хоча Олексій тримався впевнено, й, на думку очевидців, заслужив чемпіонство. Але друге місце на чемпіонаті Європи — це відмінний результат», — досі перебуваючи на емоційній хвилі, розповідає Леонід Плісак.
Дорога до фіналу тривала чотири поєдинки, в яких юний звягельчанин упевнено, з рахунком 5:0, переміг боксерів із Ізраїлю, Грузії, Болгарії та Англії. Це вселяє впевненість у подальших успіхах: «Перший чемпіонат України у 2016 році ми також завершили на другому місці. А вже у подальших двох роках впевнено брали золото. Вірю, що наступна Європа буде наша!».
* * *

Певно, в тій ситуації, в якій опинилися місцеві боксери (поряд із кількома іншими спортивними секціями, що діяли в Молодіжному центрі), рухатися далі можна, хіба що, за рахунок оптимізму й величезної сили волі. Після пожежі, що знищила спортивний зал разом з інвентарем, боксери тренуються просто неба на стадіоні. «Так і напиши: залишились без прапора і домівки — ніякий спортзал нас до себе не бере, бо ми — спортшкола, некомерційна установа, яка не може заплатити за оренду приміщення», — додав Леонід Плісак.
Олег БРЮХАНОВ