НОВІ РЕКОРДИ КАРАТИСТІВ

НОВІ РЕКОРДИ КАРАТИСТІВ

Відкритий чемпіонат Житомирської області з кіокушин-карате, що відбувся у Новограді-Волинському, 22 березня, запам’ятався одразу декількома рекордами. Насамперед, мова йде про майже три сотні учасників, які боролися за нагороди у 52 категоріях. 17 команд із різних областей — від Закарпаття до Центральної України — відгукнулися на запрошення організаторів. Житомирщину на цьому турнірі представляли спортсмени із Баранівки, Бердичева і, звичайно ж, із Новограда-Волинського. Спортивну честь міста-господаря чемпіонату захищали чотири десятки каратистів різних вікових груп.
Президент української федерації кіокушин-карате Костянтин Височинський, який також був присутній на турнірі, дав високу оцінку спортивному й організаційному рівню змагань. Команди з Києва, Рівного, Івано-Франківська, Кіровограда, Ірпеня, котрі вже не перший рік приїздять на змагання до Новограда-Волинського, включили до своїх складів по декілька провідних бійців. Тож, пан Височинський зазначив, що не всякий чемпіонат України може похвалитися таким потужним представництвом перших номерів у багатьох категоріях.
Щоправда, в силу різних причин не всі кращі спортсмени з Новограда-Волинського були заявлені на турнір. Приміром, один із найбільш титулованих нині місцевих каратистів Андрій Касянчук все ще заліковує травму. Віктор Шульга і Володимир Гусєв, які, поза сумнівом, були б у числі претендентів на потрапляння до призових трійок, — теж опинилися поза змаганнями. Зі слів голови Житомирської обласної федерації кіокушин-карате Олександра Гордієнка, ці спортсмени не брали участі в турнірі, оскільки бережуть сили перед чемпіонатом України серед дорослих, що відбудеться 16 квітня.
Утім, і за відсутності лідерів новоград-волинська команда задніх не пасла, здобувши 17 нагород. Упевнено провів турнір Максим Онищук, який переміг у ваговій категорії до 90 кілограмів, виконавши таким чином норматив на звання кандидата в майстри спорту з кіокушин-карате. Ще два перших місця в активі молодших учасників — одинадцятирічної Христини Пашківської та шестирічної Катерини Ботіної. Цікаво, що Катя у фінальному поєдинку виявилася сильнішою за свою сестру-близнючку Лілію. До речі, саме шість років — нижня вікова межа для учасників змагань.
Чимало новоград-волинців завершили турнір за крок від найвищого місця п’єдесталу. Сім спортсменів пробилися до фіналів, проте з різних причин не досягли там перемог. Окремі з них не змогли вийти на вирішальні бої через травми, інші — капітулювали перед сильнішими суперниками. Окрім згаданої Лілії Ботіної, срібними призерами турніру стали: сімнадцятирічний Андрій Кравчук, п’ятнадцятирічний Дмитро Катюров, дванадцятирічний Андрій Горбатюк, дев’ятирічна Юлія Злочевська, шестирічний Антон Сергієнко та Іван Пилипчук, який виступав серед дорослих у категорії до 70 кілограмів і виконав норматив на 1 розряд. Іван Пилипчук, попри травму, був рішуче налаштований на перемогу. Проте лікарі категорично заборонили йому брати участь у фінальному поєдинку.
Бої за треті місця не поступалися за напругою фінальним. Адже ціна перемоги, — як не як потрапляння в призери. Серед дорослих на заключну сходинку трійки призерів потрапили Сергій Венгер (виконав норматив на 1 розряд), Сергій Кулик (військовослужбовець 30 ОМБр, 1 розряд) та Павло Сахарук, який на попередній стадії змагань переміг одного із фаворитів, проте у півфіналі поступився ще одному сильному бійцю, володарю чорного пояса. У молодших вікових групах трійку кращих у своїх категоріях замкнули Ярослав Борисов (15 років), Олег Магось (16 років), Євгенія Панова (13 років) та Максим Шупрудько (7 років).
До програми цього чемпіонату вперше було включено змагання з розбивання предметів, або тамешиварі. Навіть для пересічних вболівальників, не кажучи вже про спортивних фахівців, було очевидним, що в цьому виді програми новоград-волинські спортсмени, як кажуть, на голову вищі за суперників. Як пояснив тренер Олександр Гордієнко, дивного тут нічого немає: місцеві каратисти регулярно практикують тамешиварі під час тренувань. Відповідно, й на офіційних змаганнях така підготовка дається взнаки. Найкращий результат в активі Максима Онищука, який розбив дві дошки кулаком, дві — ребром долоні, й три — ліктем.
На завершення варто додати, що відтепер у Новограді-Волинському побільшало ліцензованих тренерів з кіокушин-карате. До Олександра Гордієнка й Володимира Гусєва приєднався Віктор Шульга, кандидат у майстри спорту з кіокушин-карате й володар першого розряду з кікбоксингу, якому було вручено сертифікат на право здійснювати тренерську діяльність. Група під керівництвом Віктора Шульги діятиме у ЗОШ №5.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА