Водоканал знову трясе: з-під кранів — іржава вода, а тариф хочуть підняти до 47 грн./куб.м

Водоканал знову трясе: з-під кранів — іржава вода, а тариф хочуть підняти до 47 грн./куб.м

Пристрасті навколо питання якості води в оселях новоград-волинців продовжують вибухати. Цими днями обурення містян викликала новина — орієнтовним економічно обгрунтованим тарифом за воду назвали 47 грн./куб.м. У мережі вкотре з’явилися обурені коментарі і фото про те, що після іржавої води зі зношених мереж люди не можуть відмити ванни. Мовляв, «якщо директор Водоканалу привселюдно вип’є воду з-під крана і не попаде в лікарню, то можна буде подумати, чи платити».
На Водоканалі теж неспокійно — 21 серпня тут відбулися загальні збори. Реагуючи на петицію ініціативної групи щодо звільнення керівника Водоканалу, що нещодавно була підтримана підписами містян, колектив закликав владу посилити дії щодо вирішення нагальної проблеми, а ініціаторів — провести фінансовий аудит та переконатися у прозорості ведення фінансового обліку на підприємстві. Нагадаємо, ініціативна група озвучила винести намір про це на наступну сесію міської ради. Також ініціатори мають на меті відвідати водоканал у Білій Церкві, який вважається показовим в Україні.
Погашення заборгованості Водоканалу за спожиту електроенергію та своєчасність виплати заробітної плати стали основними питаннями на зборах колективу, — інформує відділ інформації та зв’язків із громадськістю на сайті міськради. — Працівники хвилюються за своєчасність отримання заробітної плати, адже підприємству до 29 серпня потрібно сплатити першу частину реструктуризованої заборгованості у розмірі 1,556 млн. грн.».
Як повідомила керівник Водоканалу Алла Левицька, відповідно до Постанови КМУ від 14 лютого 2018 р. №110, підприємство мало отримати субвенцію у розмірі 11 млн. 600 тис. грн. з Держбюджету на погашення різниці між фактичною вартістю послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Проте, фінансування не надходить із 2016 року. Підприємство також має різних видів кредиторської заборгованості на суму 3 млн. 200 тис. гривень.
Заступник міського голови Анатолій Легенчук прокоментував: «Виходячи з зазначених даних, підприємство — не банкрут. На даний час ми повністю залежимо від держави. З міського бюджету вже допомагали погасити кредит Водоканалу у сумі 5,1 млн. грн., але на даний час на це відсутні надлишки коштів у міському бюджеті».
Також було висловлено припущення, ніби підприємство намагаються приватизувати, що викликало шквал обурливих емоцій у працівників. Заступник міського голови запевнив, що міська влада цього недопустить.
«Усі сторони обговорення зійшлися у необхідності встановлення економічно обґрунтованого тарифу, — повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради. — адже враховуючи невиконання Державою постанови КМУ від 14 лютого 2018 р. №110, підприємство з кожним днем втрачатиме дедалі більше коштів». Прозвучала сума орієнтованого економічно обґрунтованого тарифу — 47 грн/м3.
Заступник міського голови Анатолій Легенчук запропонував скликати позачергову сесію міської ради з метою перерозподілу усіх наявних фінансових активів та спрямувати їх на погашення заборгованості. Для цього мають скликати розширене засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології.
Наступного дня після зборів міський голова Віктор Весельський провів нараду з керівництвом Водоканалу та комунальної галузі, де розглядали шляхи виходу зі скрутної ситуації.
«Очільник міста наголосив, що працівники мають отримати чесно зароблені кошти. Також зазначив, що міська влада всіляко підтримує КП міської ради «ВУВКГ» за рахунок коштів з міського бюджету, адже це стратегічне підприємство, і, щоб не трапилось, людей залишити без водопостачання не можна, — повідомляє офіційний сайт міської ради.
Зокрема, за рахунок коштів міського бюджету здійснюється сплата гарантійних зобов’язань за субкредит КП «ВУВКГ». Окрім цього, у 2016 році виділялися кошти на внески у статутний капітал підприємства у розмірі 88,3 тис. гривень. У 2017 році статутний капітал також профінансовано на 1 млн. 314 тис. гривень. У 2018 році міською радою виділено 379,8 тис. гривень на встановлення внутрішньобудинкових лічильників.
Очільник міста поцікавився у начальника комунальної установи Алли Левицької, чому з початку 2018 року не була прорахована та попереджена ситуація щодо виникнення критичної заборгованості? Алла Петрівна повідомила, що недостатність коштів на підприємстві відчувається завжди, адже держава не відшкодовує різниці в тарифах. Також підприємству на законодавчому рівні заборонено включати у тариф прибуток.
Міський голова доручив заступнику Анатолію Легенчуку, начальнику управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради Олександру Богданчуку та начальнику комунального підприємства міської ради «Виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства» Аллі Левицькій у найближчі дні провести перемовини з Житомиробленерго, а також докласти зусиль до вирішення питання компенсації заборгованої суми, провівши перемовини у Кабінеті Міністрів України», — підсумовує міський відділ інформації та зв’язків із громадськістю.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото з сайту міської ради та мережі