Хроніка 39/2018

Хроніка 39/2018

ДЕПУТАТУ МІСЬКРАДИ ЗА АДМІНПОРУШЕННЯ — УСНЕ ЗАУВАЖЕННЯ…
23.08.2018 року до Ємільчинського районного суду надійшли для розгляду адміністративні матеріали про вчинення депутатом Новоград-Волинської міської ради адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП.
Підсудність за Ємільчинським районним судом визначено ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 17.08.2018 року, бо вказаний депутат є присяжним Новоград-Волинського міськрайонного суду, і це могло викликати сумнів у неупередженості суддів.
Так відомо, що чоловік, будучи у період із 25.10.2015 року по даний час депутатом Новоград-Волинської міської ради, та, відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини 1 статті 3 ЗУ «Про запобігання корупції», є суб’єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, в порушення вимог ч.1 ст.45 Закону несвоєчасно без поважних причин подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий (2017) рік, чим порушив вимоги, передбачені чинним законодавством України.
Відповідно до ч.1 ст.45 Закону, особи, зазначені у п.1, пп.«б» п.2 ч.1 ст.3 цього Закону, зобов’язані щорічно, до 1 квітня, подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, депутат подав декларацію осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, за 2017 рік тільки 04.04.2018 року.
У судовому засіданні депутат визнав свою провину у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП.
Враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу правопорушника та те, що діями вказаної особи шкідливих наслідків не заподіяно, суд прийшов до висновку про малозначність адміністративного правопорушення, вчиненого останнім, та звільнив його від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, обмежившись усним зауваженням.
…А СЕКРЕТАРЮ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ — ШТРАФ
Новоград-Волинська місцева прокуратура забезпечила участь у розгляді справи про адмінправопорушення за ч.1 ст.172-6 КУпАП (Несвоєчасне подання декларації без поважних причин) щодо секретаря однієї з сільських рад Новоград-Волинського району.
У ході перевірки було встановлено, що посадовою особою органу місцевого самоврядування було подано декларацію за 2017 рік із порушенням вимог чинного законодавства — вже після закінчення встановленого терміну (06.04.2018 р.).
До того ж, під час судового розгляду справи секретар сільської ради не назвала будь-яких поважних причин, які завадили б своєчасному поданню декларації.
У зв’язку з цим Новоград-Волинський міськрайонний суд вказану особу визнав винною у вчиненні адмінправопорушення, пов’язаного з корупцією. В якості покарання визначено штраф у розмірі 850 грн.
ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ВИКРАВ ЗОЛОТИХ ПРИКРАС НА 50000 ГРН.
Нещодавно до Новоград-Волинського ВП із заявою звернулася місцева жителька. Жінка повідомила, що з її оселі викрали ювелірні вироби. За час її відсутності за місцем проживання невідома особа проникла до житла та викрала золоті вироби на суму близько 50000 гривень.
Правоохоронцям жінка повідомила, що підозрює незнайомця, який, нібито, шукав для оренди житло. Правоохоронці в ході проведення оперативно-розшукових заходів отримали інформацію про можливо причетну до вчинення крадіжки особу.
Під підозрою опинився молодий чоловік, який, звільнившись із місць позбавлення волі, проживав у знайомих у Новограді-Волинському і замість працевлаштування продовжив злочинну діяльність. Автомобіль, в якому злочинець їхав здавати викрадені ювелірні вироби, правоохоронці зупинили на виїзді з міста.
Підозрювану особу затримали у порядку ст.208 КПК України. Золоті вироби вилучили.
Молодому чоловіку офіційно оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. У рамках досудового розслідування, що триває за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ, здійснюється його перевірка на причетність до інших подібних злочинів.
Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із правом внесення грошової застави в сумі 150000 гривень.
У НОВОГРАДІ З ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ ВИКРАЛИ 5 ПІСТОЛЕТІВ ТА 5 АВТОМАТІВ «АКС-74»
Після проведення навчальних стрільб одним із підрозділів мотострілецької бригади, яка розташована в Новограді-Волинському, було викрадено стрілецьку зброю та боєприпаси.
20 вересня військова прокуратура Житомирського гарнізону внесла інформацію в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч.3 ст.410 КК України.
«За даними слідства, після навчальних стрільб в окремій розвідувальній роті однієї з мотострілкових бригад було викрадено п’ять пістолетів і п’ять одиниць автоматів «АКС-74», — сказано в повідомленні.
Над розкриттям злочину працюють слідчі поліції та правоохоронці інших відомств, у компетенції яких перебуває вказаний військовий злочин. Залучені службові собаки кінологічної служби поліції.
За матеріалами 04141.com.ua

НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗА ДОБУ ТРАВМИ У ДТП ОТРИМАЛИ ДВОЄ ДІТЕЙ
Дорожньо-транспортні пригоди сталися у районних центрах Черняхові та Коростені.
За попередньою інформацією, у Черняхові водій автомобіля «Daewoo Nexia», 56-річний місцевий житель, рухаючись вулицею, вчинив зіткнення зі скутером «Honda Gesta» під керуванням 26-річної жительки райцентру. У результаті ДТП травми отримав пасажир двоколісника, 7-річний син скутеристки. Хлопчика з переломом ноги було відправлено до місцевої лікарні.
У Коростені водій автомобіля «Газель», 34-річний житель Хорошівського району, здійснив наїзд на велосипедиста, який виїхав на дорогу з прилеглої до житлового будинку території.
У результаті ДТП велосипедист, 12-річний коростенець, отримав травми та був доставлений до міської лікарні.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ДИРЕКТОР ІНТЕРНАТУ ВІДПРАВЛЯВ ВИХОВАНЦІВ… НА РИНОК ДЛЯ РОЗВАНТАЖЕННЯ ОВОЧІВ
Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом передачі директором будинку-інтернату для трудової експлуатації вихованців інтернату, які мають відхилення у психічному та фізичному розвитку.
21 вересня, за принципової позиції прокуратури області, Корольовським районним судом м.Житомир задоволено клопотання органу досудового розслідування про відсторонення підозрюваного у вчиненні злочину від займаної посади.
Йдеться про те, що директора будинку-інтернату підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.149 КК України (Торгівля людьми, здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, щодо кількох осіб, повторно, за попередньою змовою, службовою особою з використанням службового становища, від якої потерпілі були у матеріальній та іншій залежності).
Встановлено, що директор будинку-інтернату, що в Житомирському районі, зловживаючи своїм службовим становищем, неодноразово, у період із лютого по вересень 2018 року, з метою незаконного збагачення, відправляв на ринок вихованців інтернату.
Зокрема, 59-річний керівник інтернату передавав трьох підопічних із особливими потребами 1993, 1992 та 1984 років народження своєму зятю-підприємцю (веде бізнес із донькою), який на власному автомобілі «Мерседес Віто» відвозив їх на ринок «Східний», що в с.Оліївка, де експлуатував на розвантаженні розфасованої у мішки цибулі.
Наразі прокуратурою області оскаржується ухвала Корольовського районного суду м.Житомир щодо обрання директору спецзакладу запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.
Прокуратура області наполягає на обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки існують ризики, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, зокрема, вчинення директором інтернату тиску на свідків-працівників інтернату, потерпілих та інших учасників кримінального провадження.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводить слідче управління Головного управління Нацполіції в області.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання: позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна або без такої.
ПРОДОВЖЕНО ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД ВЛАСНИКУ АВТОБУСА, ВОДІЄМ ЯКОГО СПРИЧИНЕНО СМЕРТЕЛЬНУ ДТП НА ТРАСІ «КИЇВ-ЧОП»
Прокуратурою Житомирської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.3 ст.286, ст.287 КК України за фактами порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб та грубого порушення правил експлуатації транспорту, що спричинило тяжкі наслідки.
У зв’язку з необхідністю проведення додаткових слідчих дій та закінченням проведення призначених експертиз, за погодженням із заступником прокурора області, слідчим подано до суду клопотання про продовження строку досудового розслідування.
19 вересня ухвалою Корольовського районного суду м.Житомир строк досудового розслідування продовжено ще на два місяці.
Також за клопотанням прокуратури області ухвалою суду підозрюваному у вчиненні злочину за ст.287 КК України продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на два місяці.
Як повідомлялося раніше, житель Рівненської області, власник автобуса, надав для експлуатації транспортний засіб іншому водію, який, перебуваючи за кермом, спричинив зіткнення із вантажним автомобілем на трасі «Київ-Чоп», поблизу с.Глибочиця Житомирського району.
Унаслідок дорожньо-транспортної події загинули водій та 10 пасажирів маршрутного автобуса, 8 осіб одержали травми різної тяжкості.
Досудове розслідування проводить слідче управління Головного управління Нацполіції в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області