Це — не віялові відключення, а аварійні обмеження потужності

Це — не віялові відключення, а аварійні обмеження потужності

Як пояснив начальник РЕМу Олександр Самчук, наразі в Житомирській області (зокрема, в місті Новограді-Волинському й районі) відбуваються аварійні обмеження (відключення) потужності. Це пов’язано із навантаженнями на трансформаторні підстанції. Графік планових (віялових) відключень є, але зараз він не застосовується.

Ситуація відбувається наступним чином. Коли є загроза перевантаження (й виходу через це з ладу) електромереж і трансформаторних підстанцій, відключення відбувається автоматично або в ручному режимі — для попередження, щоб врятувати мережі. Як тільки пікове навантаження зникає, електроенергію знову вмикають.

Енергетики нагадують, що відключення пов’язані, у першу чергу, із вмиканням у мережу великої кількості побутових приладів. Тому просять економно й свідомо ставитися до ситуації. Кожен кіловат — на рахунку!

Особливо це стосується підприємств із великим енергоспоживанням. Їх закликають максимально обмежити використання енергоємного обладнання.

Також фахівці радять населенню подбати про наявність удома, так званих, безперебійників — вони дозволять декілька годин тримати в роботі, наприклад, котел, що важливо при мінусових температурах.

Що стосується світла, то звичайні енергозберігаючі лампи освітлення не створюють аж надто великого споживання, — додають енергетики.

Олег БРЮХАНОВ