Як уникнути дефіциту йоду в організмі?

Як уникнути дефіциту йоду в організмі?

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Йододефіцитний розлад виникає через нестачу йоду в раціоні. Близько 72% населення світу зазнає дефіциту мікроелементу. У крайніх випадках дефіцит може призвести до вродженого дефіциту гормонів щитоподібної залози, який історично відомий як «кретинізм».

Скільки йоду потрібно людині?


Експерти Всесвітньої організації охорони здоровся (ВООЗ) вважають безпечною дозу йоду в 1000 мікрограмів (1 міліграм) на добу. Жінкам слід приймати від 150 до 300 мікрограмів йоду на день, а чоловікам — по 150 мікрограмів. Для дітей віком до 6 років добова норма складає 90 мкг, для дітей віком 6-12 років — 120 мкг.

Варто враховувати, що рівень йоду в їжі нестабільний. Тож, досить складно підрахувати, скільки саме цієї речовини ви прийняли. Приміром, у жирній рибі менше йоду, ніж у рибі з білим м’ясом. Взимку в молоці більше йоду, ніж улітку. Тому що взимку худоба отримує корм із добавками йоду, а влітку тварини пасуться на траві.

Цифри і факти


У деяких країнах, наприклад, в Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20000 мкг) — через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1000 мкг — для дітей. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.

Нині у світі близько 30% населення мешкає в районах із дефіцитом йоду. Понад 1,5 мільярда людей схильні до ризику йододефіциту.

Більшість мешканців України щодня споживає дуже мало йоду на добу — лише 40-80 мкг. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду є найменшим. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.

Житомирська область належить до зони частково вираженого йододефіциту. За даними 2019 року, у частині тодішніх районів області відзначався важкий ступінь йододефіциту (Лугинський, Житомирський, Народицький, Коростенський, Хорошівський, Ємільчинський та Овруцький). Помірний рівень — у Радомишльському, Брусилівському, Малинському, Чуднівському, Олевському та Пулинському районах. Легкий рівень — у Андрушівському, Ружинському, Новоград-Волинському та Черняхівському районах. Відносну норму за ступенем йододефіциту зафіксовано у Баранівському, Бердичівському, Романівському, Любарському, Коростишівському та Попільнянському районах.

Чим небезпечний дефіцит йоду?


— Затримка росту та інтелектуального розвитку в дітей.
— Зниження розумової активності у дорослих.
— Порушення обмінних процесів.
— Загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення в дітей у майбутньому).
— Рак щитоподібної залози.
— Погіршення пам’яті та слуху.
— Підвищення рівня холестерину.
— Порушення роботи кишківника.
— Випадіння волосся тощо.

Ознаки та симптоми дефіциту йоду:


— збільшення щитоподібної залози (ендемічний зоб);
— втома, депресія;
— підвищена чутливість до холоду;
— сухість шкіри, витончення волосся;
— закреп;
— збільшення ваги;
— набряки;
— м’язова слабкість, біль у м’язах та суглобах;
— зниження частоти серцевих скорочень.

Профілактика йододефіциту


Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Також варто щоденно вживати продукти, збагачені йодом:

— морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
— білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
— морську капусту (ламінарію);
— овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
— фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
— яйця;
— молоко;
— яловичину;
— волоські горіхи.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять: якщо ви підозрюєте у себе дефіцит йоду, — зверніться до лікаря. Самостійно не варто приймати препарати йоду. Це слід робити лише за лікарським призначенням.

Пам’ятайте, при ранньому виявленні дефіцит йоду можна повністю усунути!

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролюта профілактики хвороб МОЗ України»