Нагадуємо про необхідність легалізувати найманих працівників

Новоград-Волинська ОДПІ інформує платників податків про закінчення терміну роз’яснювальних заходів із легалізації найманої праці, відповідно до розпорядження КМУ №649-р від 05.09.18 р. «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».
Контролюючими органами проводитимуться перевірки щодо виявлення неоформлених найманих працівників, виявлення осіб, які здійснюють господарську діяльність без державної реєстрації.
Нагадуємо, що за порушення трудового законодавства у 2018 році роботодавцям загрожують чималі штрафи, а саме: за одного неоформленого працівника — штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат, а це — 111690 гривень.
Боротьба з «тіньовою» зайнятістю та виплатою заробітної плати без оподаткування — сьогодні серед пріоритетних напрямів роботи Державної фіскальної служби України. Адже від надходжень до бюджетів за рахунок оподаткування доходів, які отримують громадяни, залежить вчасне фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, оборони, безпеки, культури, інших виплат соціального напряму.
Крім того, «тіньова» зарплата має негативні наслідки для найманих працівників. Зокрема, це — відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника: права на відпустку (у тому числі — на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Також громадяни втрачають пенсійний стаж та можливість отримання допомоги, у разі втрати роботи.
Зазначаємо, що, відповідно до норм трудового законодавства, роботодавець має право допустити найманого працівника до роботи після повідомлення органів ДФС про прийняття працівника на роботу за формою та у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413.
П.ЮРКОВСЬКА, голова комісії з реорганізації Новоград-Волинської ОДПІ