Олександр Тимофіїв: «За рік зроблено  багато, а планів набагато більше» «Звягельводоканал» впроваджує енергоефективні  заходи та зміцнює матеріально-технічну базу

Олександр Тимофіїв: «За рік зроблено багато, а планів набагато більше» «Звягельводоканал» впроваджує енергоефективні заходи та зміцнює матеріально-технічну базу

Протягом 2022 року, попри труднощі, зумовлені воєнним станом в Україні, КП Звягельської міської ради «Звягельводоканал» провело істотну модернізацію обладнання, що дозволить економніше споживати електроенергію. Відчутно покращилася матеріально-технічна база підприємства. Зокрема, оновлено автопарк спецавтомобілів. Про ці та інші основні етапи діяльності «Звягельводоканалу» в 2022 році та подальші плани «Звягелю» розповів директор підприємства Олександр Тимофіїв:




\"Олександр

— Наприкінці 2021 року ми провели загальний аудит фінансово-господарської діяльності підприємства, оцінку технічного стану. Була проаналізована основна проблематика нашого господарства. Однією з таких проблем є стан водозаборів (наше підприємство працює за принципом поверхневого водозабору з річки Случ на всіх трьох станціях водопідготовки). Було проведено водолазне обстеження стану водозабірних споруд, стану дамби та кількості мулових наносів у районі водозаборів.

Змушені констатувати той факт, що з кожним роком стан річки Случ погіршується, річка міліє, кількість рослинності та мулу збільшується, якість води погіршується. Тому вже укладено договір на проєктування реконструкції наших водозабірних споруд, заміну шандору дамби та очищення річки в районі міських водозаборів від мулу та зайвої рослинності.

Інші проблемні питання — це енергоємність виробничих процесів, стан мереж та обладнання, якість очистки стоків тощо.

Нам необхідно розвивати, модернізувати та запроваджувати енергоефективні заходи. Замінювати мережі та робити інші заходи, спрямовані на покращення загального стану водопровідно-каналізаційного господарства нашого міста. За підтримки міського голови, міської влади та депутатів у 2022 році ми розпочали шлях модернізації та розвитку.

Покращили стан технології на водопровідних насосних станціях


У минулому році ми розпочали роботу щодо приведення технології нової станції другого підйому (вул. Житомирська, 85, німецька станція, збудована в 1994 році) до належного технічного стану, а саме: закупили та встановили електролізну установку (до того часу використовували привозний гіпохлорит). Економія коштів від використання цієї станції складає близько 1500 тис. грн у рік, термін окупності — 1,5 роки.

Закупили станцію автоматичного дозування реагентів (на завершальній стадії налагодження), встановили лічильники обліку води.

Також закуплено та замінено фільтруючий матеріал (цеолітовий пісок, щебінь, обрешітку) на фільтрах станцій очищення води.

Я — прихильник комплексного та послідовного підходу до вирішення проблемних питань та реалізації заходів із покращення стану справ на об’єктах Водоканалу. Тому в цьому році ми плануємо продовжити роботи на цій станції та виконати модернізацію і відновлення роботи однієї непрацюючої лінії водопідготовки, влаштування системи управління та автоматизації виробничих процесів, а також виконати реконструкцію покрівлі нової станції другого підйому — із влаштуванням двоскатного даху з металопрофілю.

Ще одна наша станція водопідготовки — основне виробництво (по вул. Водопровідній, 50-А).

Зважаючи на позитивну тенденцію та результат щодо вдосконалення та покращення якості виробництва питної води на станції другого підйому (вул. Житомирська, 85), плануємо виконання таких невідкладних заходів, як модернізація існуючої електролізної установки на фільтрах основного виробництва із заміною зношеного електролізера та встановлення станції дозування реагентів із системою управління та автоматизації.

 

Щодо каналізаційних насосних станцій:


— закуплено та замінено непрацюючі та аварійні насоси для стічних вод (4 шт.) та шафу керування на головну КНС. Встановили насосні агрегати різної потужності, щоб рівномірніше перекачувати стоки, тим самим збалансувати їхній прихід на очисні споруди; досягли кращої роботи очисних споруд та покращили якість біологічної очистки стічних вод;

— закуплено та на стадії встановлення насоси (3 шт.) та шафи управління на ЦКНС для заміни зношених аварійних насосів. На цій же станції плануємо встановити систему управління та автоматизації, диспетчеризації та охоронної сигналізації з метою переведення її повністю в автоматизований режим роботи без чергового персоналу;

— розробили та затвердили місцеві Правила прийому стічних вод до системи централізованого водовідведення в нашому місті, а також налагодили прийом стоків від приватного асенізаційного транспорту.

Завдяки співпраці керівництва водоканалу та ГО «Конвент керівників комунальних підприємств України», а також із польськими колегами, безкоштовно отримано та використовуються в господарській діяльності два нові фекальні насоси КSB KRTK100-315.

\"Олександр

Роботи на мережах: замінено 1200 метрів водогонів, відремонтовано 570 метрів каналізації


Замінено загалом 1200 погонних метрів (п.м.) водопровідної мережі, відремонтовано методом санації 570 п.м. каналізаційної мережі.

У 2022 році займалися ремонтами та заміною запірно-регулюючої арматури та заміною водопровідних і каналізаційних мереж. Намагалися змінювати підходи до виконання ремонтів мереж, максимально використовували сучасні матеріали для ремонтів, а також проводили заміну аварійних ділянок водопроводів із застосуванням поліетиленових труб.

Для реалізації цього в 2022 р., завдяки фінансовій підтримці, закуплено та використовуються в господарській діяльності матеріали, а саме: труби для питного водопостачання (загалом закупили 1580 п.м поліетиленових труб різного діаметру), фланцеві адаптери — 45 шт., хомути ремонтні — 46 шт., клапани зворотні — 14 шт., засувки — 68 шт., пожежні гідранти — 5 шт.

У 2022 р. виконано реконструкцію частини каналізаційної мережі методом санації на вул. Соборності; ремонт аварійних ділянок каналізаційної мережі — 50 м.п. (вул. Лесі Українки, вул. Шолом Алейхема, вул. Шевченка, вул. Анни Ярославни, пров. Медичний).

Проведено ремонт аварійних ділянок водопровідної мережі — 700 м.п. (пров. Малий, вул. Наталії Оржевської, вул. Героїв Майдану, вул. Юрія Ковальського, вул. Переяславська, вул. Леваневського, вул. Київська, вул. Василя Карпенка, вул. Князів Острозьких, вул. Анни Ярославни та інші ділянки).

Виконано ремонт оглядових каналізаційних та водопровідних колодязів — 66 шт.

Ліквідовано затори та засмічення на каналізаційній мережі — 1550 випадків.

Проведено капітальний ремонт водопроводу на вул. Михайла Вербицького (505 м.п. діаметром 110 мм).

Замінено запірно-регулюючу арматуру (засувки) — 10 шт. (вул. Леваневського, 8; вул. Юрія Глухова, 26; вул. Ільїна; вул. Замкова; вул. Водопровідна, вул. Штепіна, вул. Тимошенка, вул. Степана Бандери).

Оновлено парк комунального автотранспорту підприємства


Закуплено:

— потужний мулосос;

— самоскид;

— автомобіль вантажний бортовий 7-місний;

— повністю укомплектований обладнанням для ремонту автомобіль — аварійно-ремонтна майстерня.

Плануємо закупити в цьому році асенізаційну машину.

Енергоефективні заходи


Враховуючи значний відсоток затрат, які несе підприємство на оплату вартості електроенергії (а це — близько 30%), для нас дуже важливим питанням є впровадження енергоефективних заходів. Дякую Ірині Гудзь та Юрію Савичу, а також експерту GIZ Андрію Удовику за налагодження співпраці з Німецькою компанією з енергоефективності GIZ та проведення в 2022 році енергоаудиту Водоканалу. У межах цього проєкту вже отримано звіт з енергоаудиту та обладнання, а саме: перетворювачі частоти (3 шт.) та пристрої плавного пуску (6 шт.).

Нами додатково закуплено та встановлено ще 2 перетворювачі частоти на наших об’єктах, що дало економію коштів у сумі близько 120,0 тис. грн на місяць.

Закуплено та встановлено засоби компенсації реактивної потужності (6 шт.) — економія склала близько 40 тис грн у місяць.

Найбільшим споживачем всієї електроенергії «Звягельводоканалу» (близько 45%) є очисні споруди каналізації. Тому ми плануємо робити реконструкцію наших очисних споруд — зробити заміну повітродуйок та встановити нові енергоефективні повітродуйки, а також провести модернізацію системи аерації. Розрахунково від впровадження цього заходу ми очікуємо близько 4 млн грн економії щороку. Термін окупності складатиме 3 роки.

\"Олександр

Альтернативні джерела енергопостачання


У 2022 році співпрацювали з міжнародними організаціями, продовжуємо цю роботу надалі. Від європейських міст-партнерів наше місто загалом та Водоканал зокрема отримував генератори та іншу допомогу.

Завдяки співпраці керівництва Водоканалу з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), отримано та використовується на очисних спорудах каналізації новий потужний генератор на 478 кВт загальною вартістю 124,5 тис. євро.

Також благодійно від МОМ отримано реагенти на загальну суму близько 400 тис. грн.

Отримано в якості допомоги генератори 7,5 кВт — 2 шт. (встановлений на дільниці на вул. Гетьмана Сагайдачного, 43, та на КНС на вул. Гетьмана Сагайдачного); 2,5 кВт (використовується на КНС по вул. Шевченка, 54). Також отримано мотопомпу.

За кошти міської громади Водоканалу закуплено 3 генератори, і ми фактично забезпечили альтернативне живлення на основних об’єктах нашої інфраструктури.
Генератори потужністю 200 кВт (встановлений на ВНС основного виробництва), 55 кВт — на ЦКНС та 80 кВт — на ГКНС, а також перетворювачі частоти для роботи обладнання від генераторів.

\"Олександр

Плани на 2023 рік


На цей рік у планах роботи — будівництво КНС на вул. Гоголя, 4-Г, та обвідного колектора на одному з мікрорайонів нашого міста (на завершальній стадії проєктні роботи), також плануємо заміну водопровідної, каналізаційної мережі та ливневої каналізації на вул. Лесі Українки протяжністю 1500 м.п. (тривають проєктні роботи). У планах також — заміна близько 2,2 км інших водопровідних мереж, санація 350 п.м. каналізаційних колекторів та будівництво 300 п.м. нової каналізаційної мережі.

Плануємо встановити в цьому році на очисних спорудах каналізації сонячну електростанцію потужністю 150 кВт.

За матеріалами КП «Звягельводоканал»
підготував Олег БРЮХАНОВ