За незаконний вилов риби можна отримати штраф до 3400 грн

За незаконний вилов риби можна отримати штраф до 3400 грн


Із 1 квітня на водоймах Житомирської області розпочалася весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.





Відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Житомирській області від 23 березня 2023 року №16, затверджено терміни нерестового періоду, під час якого забороняється займатися риболовлею на водних об’єктах Житомирської області:
— з 1 квітня по 20 травня — у річках та їх кореневих водах;
— з 1 квітня по 9 червня — у водосховищах;
— з 1 квітня по 30 червня — у придаткових водах.





Крім того, цим наказом затверджено межі нерестовищ по всій акваторії рибогосподарських водних об’єктів, підконтрольних Житомирському рибоохоронному патрулю, за винятком ділянок в адміністративних межах населених пунктів, де дозволяється любительське та спортивне рибальство, відповідно до вимог Правил любительського і спортивного рибальства.





Відповідно до оновлених Правил рибальства, під час нересту дозволяється лише любительське рибальство на водоймах загального користування гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків — не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега за межами нерестовищ, а також в адміністративних межах населених пунктів.





Забороняється пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден у заборонених місцях у період нересту, на нерестовищах, за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.





Порушення правил рибальства в цей час карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Величина штрафів за порушення правил рибальства, згідно з КУпАП, становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф — від 1700 до 3400 грн або обмеження волі на строк до трьох років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.





Також нагадуємо, що, відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Житомирській області від 17.11.2022 р. №60-у, в рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області до 30 червня 2023 року діє заборона на будь-який лов річкових раків.





За інформацією відділу житлово-комунального господарства, архітектури, містобудування, інфраструктури, цивільного захисту населення та оборонної роботи