Щоб смачно і корисно:  який хліб обрати?

Щоб смачно і корисно: який хліб обрати?

Хліб — найпростіший продукт харчування, але обрати справді смачний і корисний хліб — непросто.




Історія цього традиційного продукту налічує не одну сотню років. У IX столітті в Київській Русі навчилися випікати хліб із збродженого тіста. Тобто, «кислий» хліб із житнього борошна. Такий рецепт приготування не був загальнодоступним. Випікання проводили пекарі, при цьому використовували спеціальні закваски (що становили основу майбутнього виробу), до них додавали воду і борошно, зброджували й потім готували тісто. Цей процес був великим мистецтвом і вимагав особливих знань. У менших кількостях випікали хліб із пшеничного борошна. Рецепти зберігалися в суворій таємниці і передавалися в спадок.

Із того часу процес приготування хлібобулочних виробів став механізованим. З’явилося дуже багато рецептів приготування цього традиційного продукту. Хліб виробляють із різних сортів борошна з додаванням натуральних інгредієнтів, що значно покращують смакові властивості виробів.

Серед такого великого асортименту хлібобулочних виробів, що представлений зараз на полицях супермаркетів, першу позицію за своїм мінеральним складом і користю для організму посідає житній хліб, або хліб із суміші житньо-пшеничного борошна, виготовлений на рідких житніх заквасках. Зерно жита — це харчові волокна, вітаміни, мінеральні речовини й антиоксиданти.

Дослідження довели, що регулярне споживання житнього хліба нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Крім цього, такий продукт здатний забезпечити організм вуглеводами і надати відчуття ситості на довгий час, сприяє зниженню ваги.

До рецептури хліба, виготовленого із суміші житньо-пшеничного борошна, входять і солодові інгредієнти, які покращують смакові й харчові властивості.

Багато сучасних покупців не знають про корисні властивості житнього хліба. Споживання якого — це, насамперед, задоволення від смаку.

Саме тому хочеться звернути увагу споживачів на житні сорти хліба, які виробляє ПрАТ «Звягельхліб». Наприклад, хліб «Звягельський
особливий» — не тільки смачний, але й корисний для організму. До його складу входить 50% житнього борошна, він виготовлений на рідких житніх заквасках. До речі, рідкі житні закваски — це напівфабрикат, що складається з активних штамів чистих культур молочнокислих бактерій (L.brevis-1, L.casei, L.plantarum-30, L.fermenti-34) та дріжджів (S.cerevisiae Л-1). Виготовлений за такою технологією хліб — смачний, справжній, класичний. Еластичність і аромат м’якушки якого відчувається ще яскравіше за рахунок додавання в цей вид продукції олії.

До житньо-пшеничних сортів хліба належить і хліб «Бородинський по-звягельськи», що містить 66% житнього борошна.

Для споживачів, які мають підвищену кислотність шлунку, але полюбляють посмакувати шматочком пшенично-житнього хліба, ідеально підійдуть «Апетит» та хліб «Смакота».

Крім цього, різні корисні інгредієнти, що додаються до рецептури, можуть по-новому розкрити смакові якості продукту. До лінійки такої продукції належить хліб «Лускунчик» із додаванням кмину, винограду сушеного (родзинок), соняшникового насіння, та хліб «Цільнозерновий», що містить плющене зерно жита, патоку крохмальну, ячмінний солодовий екстракт.

Споживання житнього хліба — це щоденна користь, насичення вітамінами й амінокислотами, у поєднанні з приємними смаковими властивостями.

Що з цього приводу кажуть дієтологи?


Здоровій людині на добу необхідно вживати 277 г хліба. Головне правило — не споживати його з жирними і крохмалистими продуктами. У свою чергу, відмова від хліба негативно впливає на організм людини: підвищується стомлюваність, знижується стійкість нервової системи до стресів. Тому хліб повинен бути невід’ємною частиною раціону кожної людини! Споживайте з радістю та користю для свого організму!

Н. ГОРЛАТА,
начальник лабораторії
ПрАТ «Звягельхліб»