Скандальний «ЖУК»: у кіно — свої актори, а у політиці?

Скандальний «ЖУК»: у кіно — свої актори, а у політиці?

\"СкандальнийУ Житомирі 17 листопада організатори всеукраїнського учнівського кінофестивалю «ЖУК» назвали імена переможців у одинадцяти номінаціях. Класна подія, покликана розвивати кіномистецтво в Україні, у нас раптово відійшла на другий план після скандалу між владою міста та району щодо підвезення дітей на церемонію у Житомир. Окремі чиновники різних каденцій і щаблів української влади неодноразово складали конкуренцію акторам у майстерності. Проте, як казав польський сатирик і гострослов Станілав Єжи Лєц: «Є п’єси настільки слабкі, що ніяк не можуть зійти зі сцени».
Щойно у Фейсбуці з’явився допис голови районної ради Дмитра Рудницького, — усі користувачі забули про кінофестиваль і взялися шукати винних-невинних. На жаль, дописи про дітей не збирають стільки лайків та коментарів, як дописи про владу. Тож, ми вирішили надати слово усім сторонам конфлікту і розповісти, власне, про здобутки наших учнів.

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН «ЖУК»?
Він потрібен країні та розвитку патріотичного духу молоді, адже патріотизм — це не лише те, за що в Україні вмирають, а й те, для чого живуть, — заявляють організатори проекту на чолі з директором ГО «Творча студія ДрімСтеп» Богданом Яремчуком.
Саме тому ідеєю цьогорічного фестивалю визначили тему «Моє майбутнє — Україна». Стартував фест взимку, а восени відбулися нагородження: спочатку — у Новограді, фінальна частина — в обласному кінотеатрі «Україна».
Учасниками цьогоріч стали 18 шкільних команд з Новограда та району, Житомирської, Київської та Івано-Франківської областей. «Це — кінофестиваль, який допомагає школярам реалізувати свої таланти в кіномистецтві, а під час церемонії нагородження ми робимо все, щоб вони відчули себе зірками «великого екрану». Також метою нашого фестивалю є висвітлення учасниками у конкурсних роботах важливої соціальної або патріотичної теми», — наголошують організатори.
Змагалися в одинадцяти номінаціях: кращий фільм, краща чоловіча роль, краща жіноча роль, краща музика та звук, кращий монтаж, кращий сценарій, кращі костюми та грим, краща жіноча роль другого плану, краща чоловіча роль другого плану, краща відеозйомка та приз глядацьких симпатій. Переможців останньої номінації обирали відкритим голосуванням на сайті.
НАШІ ШКОЛИ — СЕРЕД ПЕРЕМОЖЦІВ!
Новоград-волинці здобули перемогу у наступних номінаціях:

  • краща операторська робота — «Дій. Працюй. Досягай.» (Ліцей №1);

  • кращий сценарій — «Загорніть з собою, будь ласка» (ЗОШ №2);

  • приз глядацьких симпатій — «Моя Україна» (ЗОШ №3).


Окрім статуеток та дипломів, переможці отримали подарунки від організаторів та спонсорів. Переглянути роботи переможців можна на сайті «ЖУК»а.
Після нагородження враженнями зі «Звягелем» поділилася команда переможців із ЗОШ №2. Зокрема, заступник директора з виховної роботи Тетяна Кравчук і творча команда у складі вчительки Оксани Бойко та учнів: Іванни Тюфанової, Іллі Корнійчука, Олександра Кузька, Сергія Рожка, Марини Новицької та наймолодшої — Анни Швед.
«МАЄМО БАЖАННЯ ТВОРИТИ МАЙБУТНЄ КРАЇНИ!»
— Брати участь у проекті ми запропонували учням 11-го класу, — розповіла Тетяна Кравчук. Працювати у команді творчих, активних, веселих, розумних учнів — велике задоволення, хоча й часу це забрало багато: після уроків, на перервах, у вихідні. Часто знімати сцени на вулиці заважали погодні умови. Територія зйомок теж чимала: школа, парк, залізничний вокзал, вдома у класного керівника Оксани Миколаївни Бойко та сесійна зала міської ради (за сприяння у зйомці дякуємо першому заступнику міського голови Сергію Юрійовичу Колотову).
Богдан Яремчук та його команда вчили, на що повинен звертати увагу режисер, що має врахувати сценарист, як працювати акторам, як виявляти у кадрі емоції, монтувати, підкреслювати деталі, що показувати крупним планом і що має бути фоном, як створювати ефект подорожі в часі тощо.
На урочистостях у Житомирі ми відчували себе, наче у Каннах чи Голлівуді! Статуетку і диплом переможця пощастило отримати не всім. Нам пощастило — нашу команду відзначили за кращий сценарій фільму «Загорніть з собою, будь ласка!».
З першого моменту наша команда школи-родини №2 відчувала себе частинкою чогось великого. Велике — це і є майбутнє України. Завдяки таким людям, як організатори «ЖУК»а, розкриваються прекрасні таланти нашої молоді, прагнення шукати і бачити позитивні зміни у майбутньому країни, робити хороші справи для її розвитку.
Дякуємо організаторам і спонсорам, хто організував поїздку для учасників фестивалю. Усім, хто дав нам можливість відчути себе зірками кіно. З нетерпінням чекаємо продовження, заряджені енергією успіху, отримали у якості призу не лише знання, а й кінокамеру, тож готові знімати далі!
Віримо, що у «ЖУК»а і в нашої України є майбутнє, маємо бажання творити його!
ЯК ПОСВАРИЛИСЯ ДМИТРО ВІКТОРОВИЧ І ОКСАНА ВАСИЛІВНА
«Не розумію, як так можна вчинити, — написав у ФБ після церемонії голова районної ради Дмитро Рудницький. — Організатори запросили наші команди на фінал у Житомир (7 команд з міських шкіл та одну — з району). Я звернувся до заступника міського голови Оксани Гвозденко з проханням організувати підвіз дітей, але отримав відповідь, мовляв, не потрібно піаритися за наш рахунок, тому ви везіть своїх, а ми завеземо своїх.
Погодившись на такі умови, ми організовували підвіз учнів Слободо-Романівської школи і були впевнені, що для міських учнів доставка буде організована міською владою. За два дні до поїздки до мене почали звертатися представники команд із питанням, а як нам завезти дітей? Не усі батьки можуть оплатити поїздки, але усі діти хотіли би поїхати.
Переконався, що проблема дійсно існує, і ніякого підвозу «своїх» дітей О.В.Гвозденко не збирається організовувати, давши команду директорам шкіл, щоб діти добиралися за власний рахунок. За декілька годин, за допомогою перевізника та витрат на 50 л пального, нами було організовано перевезення учнів шкіл міста і району, які змогли отримати нові емоції та свої нові перемоги. Виникає питання: для кого працюють такі чиновники, як О.В.Гвозденко? Якщо у вас не вистачає коштів на дітей, то, мабуть, вам не місце на даній посаді. І перестаньте ділити людей і дітей на «наших» та «не наших», міських та сільських».
— Я розумію, що це — політика, але такі методи — це просто жах, — відповіла на звинувачення заступник міського голови Оксана Гвозденко, до якої «Звягель» звернувся за коментарем. — Третій рік поспіль я особисто йду назустріч з приводу організації фестивалю «ЖУК» — піклуюся, щоб на безоплатній основі для церемоній виділяли залу Палацу культури. Хоча існують певні складнощі, адже залу треба орендувати і платити за освітлення, опалення. Цьогоріч Дмитро Вікторович теж звернувся до мене, і ми це вирішили. На жаль, особисто не змогла відвідати захід через зайнятість, але переглядала фото учнів із нагородження і раділа їх перемогам.
Лист від заступника голови районної ради Зінаїди Ляхович я отримала 9-го листопада, де «організатор просить організувати підвезення дітей та педагогів у Житомир». У листі зазначено, що повідомити про результат слід до 9 листопада, хоча до мене цей лист 9-го числа і надійшов. Я дала доручення начальнику управління освіти і науки Тетяні Ващук визначитися: хто бажає їхати, яким чином можна це організувати. Також — з’ясувати, чому звертаються до мене через посередника, а не напряму? Нам навіть запрошення не надіслали, лише — після того, як ми про це запитали.
Начальник управління доповіла мені, що питання відпрацьоване, усі заклади самостійно організовують підвезення дітей. А як з’ясовується у Фейсбуці, мені особисто пропонували підвезти дітей, і я відмовилася. Це не смішно? У Дмитра Вікторовича є усі мої телефони — усі питання, які потребують вирішення, ми завжди вирішували.
Дмитру Рудницькому добре відомо, що організація дитячих поїздок вимагає певних процедур, а саме: погодження з поліцією, забезпечення медпрацівником, наявності ліцензії на перевезення дітей, яка є не в усіх перевізників. У нас щодня діти кудись їдуть: на екскурсії у Київ та обласні центри, на треті етапи олімпіад, на захист робіт МАН. Я не займаюся цими питання, я курую шість галузей, із підпорядкованими їм установами. Якщо я займатимуся цими питаннями, то для чого нам управління освіти?
Якби до мене звернулися: давайте організуємо автобус, то чого б я відмовила? Але лише з усіма відповідними дозволами. Так просто відправити дітей не маю права.
Чому з’явився такий допис? Це — політичні ігри. Я вірю у Бога, робила і робитиму добро, бо маю загострене почуття справедливості. Незалежно від того, що напишуть у Фейсбуці, я зла нікому не робитиму, і Дмитру Вікторовичу, після його допису, теж, — висловила своє бачення ситуації Оксана Гвозденко.
* * *

«Як далеко заходить конфлікт, — прокоментувала допис у мережі педагог ЗОШ №9 Лідія Хоменко. — А з чого все починалось? З того, що міським дітям одразу сказали: хочете їхати у Житомир, то їдьте за свій рахунок. Наша команда вже й не мріяла про фінал, бо не усі батьки в змозі оплатити поїздку, і це зрозуміло. Дмитро Вікторович запропонував допомогу, без вимагання якихось окремих подяк. Ми погодились, от і вся історія».
«Учні шкіл, починаючи з весни, активно працювали над своїми фільмами. І звичайно, кожен хотів отримати оцінку своїй роботі, — написала педагог-організатор ліцею №1
Альона Мартинюк.
— Нас запросили на церемонію нагородження, але у місті повідомили, що фінансування на дану поїздку не буде. Випадково почула, що дітям із району виділяються кошти на транспорт. Особисто зверталася за допомогою до Дмитра Вікторовича, він одразу відгукнувся. Дуже вдячні за можливість різнобічно розвивати дітей».
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі