Уряд знову дозволив відключати комунальні послуги боржникам!

Уряд знову дозволив відключати комунальні послуги боржникам!

Наприкінці грудня 2023 року Кабінет Міністрів знову дозволив відключати комунальні послуги боржникам, нараховувати пеню. Мораторій на ці заходи діяв від 5 березня 2022 року. Далі він діятиме лише на тимчасово окупованих територіях і там, де ведуться бойові дії.

Відповідну постанову №1405 від 29 грудня 2023 року опублікували 8 січня 2024 року.

 

Таким чином Уряд хоче знайти вихід із катастрофічної ситуації, що склалася між споживачами та надавачами комунальних послуг: борги населення у 2023 році сягнули понад сотню мільярдів гривень.

На скасування мораторію деякі постачальники комунальних послуг відреагували майже одразу — повідомили, що розпочнуть стягнення заборгованостей та відключення послуг боржникам уже з кінця січня. І порадили своїм споживачам перевірити, чи немає у них заборгованості, а якщо є, — її погасити.

У нинішніх реаліях компанії та підприємства, що надають комунальні послуги, зазнають грандіозних збитків, оскільки фіксовані тарифи давно не відповідають ринку. Поряд із мільярдними заборгованостями за спожиті послуги це унеможливлює не тільки розвиток відповідних систем, а й утримання їх у належному стані.

Тому, після ухвалення постанови №1405, варто очікувати хвилю судових позовів проти боржників.

Борги за комуналку та відповідальність: стягнення пені

У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Це регулюється статтею 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Стягнення заборгованості через суд

Якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги та відмовляється сплачувати її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується в судовому порядку.

Судовий процес проходить у спрощеному режимі через видачу судового наказу, без виклику сторін, відповідно до Розділу II Цивільного процесуального кодексу України.

За рішенням суду до боржника застосовують санкції: від заборони виїзду за кордон — до арешту рухомого й нерухомого майна. Стягнення боргу відбувається у примусовому порядку. Насамперед, ідеться про кошти боржника — вони арештовуються на рахунках і списуються.

За матеріалами інформагентств 
підготував Олег БРЮХАНОВ