Реформа  старшої школи:  впровадження профільної освіти

Реформа старшої школи: впровадження профільної освіти

На виконання законодавства України щодо реформування старшої школи та реалізації права на здобуття профільної середньої освіти, розпорядженням міського голови створена робоча група, аби розробити План заходів функціонування профільного ліцею в громаді та винести на розгляд міської ради.

 

Очолює робочу групу заступниця міського голови Наталія Борис. До її складу залучені освітні експерти, а саме: Олег Фасоля, керівник компоненту підтримки освіти на місцевому та регіональному рівні шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні», Віктор Лісовський, експерт із питань освіти Канадського проєкту «Супровід реформ в Україні», та Злата Безкоровайна, заступниця начальника управління загальної середньої, дошкільної, інклюзивної, позашкільної освіти та ресурсного забезпечення — начальник відділу загальної середньої, дошкільної, інклюзивної, позашкільної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки Житомирської обласної військової адміністрації.

Під час першого засідання опрацьовано законодавство України та відповідні нормативно-правові документи щодо профілізації старшої школи. Обговорено досвід реформування старшої школи у Славуті та інших містах України. Визначено, що це дозволило зменшити навантаження на учнів та вивчати предмети, необхідні для майбутнього фаху. Робоча група визначила ризики, які можуть виникнути в ході реалізації реформи, 
обговорено шляхи їх уникнення. Окреслено переваги створення профільного ліцею в громаді, чинники, які має врахувати громада, необхідність організації інформаційно-роз’яснювальної кампанії.

Дано низку доручень управлінню освіти і науки міської ради для забезпечення якісного напрацювання Програми заходів.

Члени робочої групи переконані, що зміни у старшій школі незворотні, а відтягування процесу реформування рівнозначне втраті не лише часу, а й шансу стати кращими, задля забезпечення наших дітей сприятливими умовами для розвитку, досягнення успіху та раціонального вибору майбутнього.

Відділ інформації міської ради