Голова Офісу Ради Європи в Україні  Мачей Янчак — із візитом у Звягелі

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак — із візитом у Звягелі

У межах тематичного воркшопу із доопрацювання та презентації учнівських проєктів «UChange: праймеріз проєктів» до Звягеля прибула делегація з Офісу Ради Європи в Україні: голова Офісу Ради Європи Мачей Янчак, керівниця проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» Дарина Соколова, спеціалістка проєкту Лілія Апостолова, експерти Олексій Коваленко, Юлія Хрутьба, Євген Перевезенцев, Людмила Гончаренко.

 

Зустріли делегацію в Будинку рад міський голова Микола Боровець, секретар міської ради Оксана Гвозденко, заступниці міського голови Наталія Борис та Ірина Гудзь, а також керівники управлінь і відділів.

На знак гостинності та на згадку про перебування у Звягелі Микола Боровець презентував делегації символічні подарунки — портрет нашої видатної землячки Лесі Українки, Звягельський пряник, блокнот та прапорці з логотипом Звягеля.

Перейшовши до конференцзали, представники органів місцевого самоврядування мали нагоду поспілкуватися з почесними гостями. Як зазначив Мачей Янчак, активна позиція та участь нашого міста в міжнародних грантових програмах не залишається без уваги і Офіс Ради Європи й надалі підтримуватиме як Звягель, так і Україну. Микола Боровець, у свою чергу, подякував за солідарність з Україною та підкреслив, що ми щоденно відчуваємо їхню підтримку та допомогу.

Нагадаємо, співпраця Звягельської міської територіальної громади з Офісом Ради Європи почалася ще у 2021 році. Нещодавно, 15 березня 2024 року, був підписаний Меморандум про співпрацю між Звягелем та Офісом Ради Європи в Україні, що гарантує подальшу плідну та ефективну роботу на благо та розвиток нашої громади.

Як символ співпраці, Микола Боровець та Мачей Янчак висадили дерево у центрі міста. Дерево зростатиме разом із кількістю реалізованих спільно проєктів та нагадуватиме про візит почесного гостя.

Далі, з метою підвищення спроможності учнів та учениць проводити промоційну кампанію напрацьованих у межах шкільного громадського бюджету проєктів, в IdeaHUB почалося безпосереднє обговорення цієї теми.

Першочергово Мачей Янчак провів коротку інформаційну сесію, аби ознайомити школярів і школярок із принципами і стандартами роботи Ради Європи. Варто відзначити, що активно та на високому рівні проявили себе й учні нашої громади, впевнено вступаючи у дискусію англійською мовою.

Голова Офісу Ради Європи в Україні  Мачей Янчак — із візитом у Звягелі

Також юні учасники заходу отримали подарунки — портфелі, блокноти та пляшечки для води.

Олексій Коваленко ознайомив із форматом та правилами «UChange: праймеріз проєктів».

Довідково: у 2023 році проєкт Ради Європи успішно завершив трансформацію механізму шкільного громадського бюджету для користування в умовах війни. Уже на початку 2024 року, за експертно-методичної підтримки проєкту, Звягельська міська територіальна громада стала однією з 9 громад, яка успішно розпочала пілотний цикл впровадження шкільного громадського бюджету за оновленою моделлю Ради Європи. Після успішного старту і проведеного на «Training Camp» у лютому 2024 року навчання, завдяки безпрецедентній за обсягом менторській підтримці проєкту, вчителі і вчительки 12 шкіл успішно впроваджують отримані знання на практиці: формують учнівські групи, конкурсні комісії, спільно з учнями та ученицями проводять інтерактивні ігри з розробки проєктів за методикою «UChange: школа мрії». Наступний крок пілотного циклу шкільного громадського бюджету — проведення промоційної кампанії напрацьованих проєктів школярів і школярок. Саме цьому присвячено тематичний воркшоп «UChange: праймеріз проєктів», що організовується Звягельською міською радою у спільній взаємодії із проєктом Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь в умовах війни та післявоєнний період».

На втілення проєктів шкільного громадського бюджету виділено з міського бюджету 680 тис. грн. На розгляд конкурсних комісій подано 53 учнівські проєкти. Вони виносяться на розгляд конкурсної комісії, шляхом голосування учні 6-11 класів оберуть проєкт-переможець, який буде реалізований у межах закладу освіти протягом одного бюджетного року. Так діти теж впливають на розвиток громади, свого закладу.

Дякуємо представникам Офісу Ради Європи за допомогу і підтримку у впровадженні конкурсу «Шкільний громадський проєкт», а також за подарунки учням.

Віримо, що подальше співробітництво сприятиме розвитку нашої громади!

Відділ інформації міської ради