У Звягелі засудили вбивцю матері двох неповнолітніх дітей

У Звягелі засудили вбивцю матері двох неповнолітніх дітей

10 квітня 2024 року колегією суддів Новоград-Волинського міськрайонного суду ухвалено вирок стосовно жителя с. Ярунь, який підозрювався у розбої та умисному вбивстві з хуліганських мотивів.
Відповідно до матеріалів обвинувального акта встановлено, що 20.12.2019 р. близько 23:15 год обвинувачений побачив жінку, яка рухалася на велосипеді, наздогнав її та наніс їй два удари кулаками по тілу, внаслідок чого вона впала на землю. Продовжуючи свої злочинні дії зловмисник затиснув своїй жертві шию, після чого заволодів її майном: сумкою, мобільним телефоном та грошовими коштами на загальну суму 2599 грн 75 коп. 
Крім того, 22.08.2020 р. близько 3 год 15 хв 17-річний хлопець прийшов на відкриту ділянку ґрунтової дороги в с. Ярунь, де побачив жінку, яка поверталася до місця свого проживання, та з метою вбивства накинув петлю на шию останньої, після чого почав застосовувати фізичну силу. Згодом потерпіла померла внаслідок механічної асфіксії.
При обранні злочинцю покарання судді врахували наступні докази: показання свідків, акт про застосування службової собаки (відповідно до даного акту собака від речей жертви привела правоохоронців до будинку вбивці), висновок молекулярно-генетичної експертизи, згідно з яким на зрізі нігтьової пластини з правої руки кривдника, а також на поверхні його футболки виявлено генетичні ознаки клітин з ядрами та сліди крові потерпілої; висновок судово-трасологічної експертизи, відповідно до якого слід низу взуття, зафіксований при огляді місця події, співпадає з низом кросівок, вилучених у злочинця, та ін.
Колегія у складі трьох суддів визнала 21-річного чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (умисне вбивство) з хуліганських мотивів) і обрала йому покарання у виді 12 років позбавлення волі. Також суд постановив стягнути із засудженого, а в разі його неплатоспроможності — з його батьків, на користь потерпілих в рахунок відшкодування моральної шкоди 300 000 грн та 1 200 000 грн, 6000 грн матеріальної шкоди та кошти на утримання неповнолітніх дітей (2006 та 2011 року народження) загиблої у твердій грошовій сумі в розмірі 1578 грн 43 коп на кожну дитину до досягнення ними повноліття. У вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст 187 КК України (розбій) зловмисника визнано невинним у зв’язку з недоведеністю його вини. Злочинця взято під варту з зали суду.

За матеріалами пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області