26 квітня — річниця найбільшої аварії  в історії ядерної  енергетики

26 квітня — річниця найбільшої аварії в історії ядерної енергетики

26 квітня вшановується 38-ма річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції — найбільшої в історії ядерної енергетики.

 

Аварія сталася на четвертому енергоблоці. З різницею у дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин потрапила в атмосферу.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки.

26 квітня є днем пам’яті про саму катастрофу і загиблих у ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх причетних до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Минають роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Чорнобильська біда надовго залишиться у нашій пам’яті.

Дякуємо причетним до ліквідації наслідків атомної катастрофи та пам’ятаємо всіх, хто віддав своє життя.

Микола БОРОВЕЦЬ, міський голова,

Оксана ГВОЗДЕНКО, секретар міської ради