«Живі» гроші — замість субсидій! На які ще новації очікувати субсидіантам?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я проживаю у приватному секторі. При отриманні субсидії мені нараховується обов’язкова плата за комунальні послуги. При використанні газу я вкладаюсь у норму субсидії. Чи повинна я в такому випадку оплачувати обов’язкову плату?
Олена М., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Уже в березні цього року повинна стартувати модель монетизації субсидій — «живі» гроші для розрахунків за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидії. Відповідне рішення було прийнято Кабінетом міністрів України.
Таке поняття як обов’язковий платіж — скасовується. Домогосподарство отримає субсидію готівкою та має самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електроенергію, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, може використати на свій розсуд.
Паралельно діятиме запущена з січня 2019 року монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через «Ощадбанк», і за результатами вже цього опалювального сезону, виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою.
Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні — за квітневу комуналку.
Пенсіонери отримають допомогу від держави для оплати комунальних платежів за лютий 2019 року у березні разом із пенсією.
Всі решта субсидіантів зможуть отримати субсидію з 12 березня у найближчому відділенні «Ощадбанку», пред’явивши паспорт та ідентифікаційний код.
Для отримання грошового переказу необхідно звернутися до найближчого відділення «Ощадбанку» і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні і травні.
Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом із пенсією доставить «Укрпошта».
Для прикладу. Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, то 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто, суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.
Всі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто, розрахунки за спожиті послуги за цих осіб із підприємствами здійснюватиме «Ощадбанк», а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалюваного сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через «Ощадбанк».
Кожному одержувачу субсидії, якому допомогу призначено з 2018 року, у березні «Укрпошта» доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від Уряду для оплати комуналки.
Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Однак, якщо станом на травень 2019 року, у домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, то субсидію на новий період 2019-2020 р. не призначатимуть.
Таким чином, Урядом буде здійснено пілотування паралельно двох моделей монетизації, за результатами аналізу їх ефективності прийматиметься рішення щодо впровадження однієї з них із травня 2019 року.
Крім цього, щороку у травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік. Тому всім отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати заяву і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення. Автоматичне перепризначення допомоги стосуватиметься лише тих, хто звернувся за субсидією вперше у 2019 році.