Відверто про наболіле: інтерв’ю з народним депутатом України В.М.Литвином стосовно ситуації в регіоні

— Володимире Михайловичу, напередодні реєстрації кандидатів у народні депутати було оприлюднено інформацію про Вашого двійника. Прокоментуйте, будь ласка, цю ситуацію.
— Це — стара технологія в новому виконанні моїми опонентами на окрузі та їх покровителями: вони — замовники, а організатори і виконавці — у Києві. Цих «героїв» невдовзі назвемо поіменно, якщо цього не зробить поліція.
Ці «умільці» знайшли Володимира Литвина, жителя Київської області, який навіть не знає, де знаходиться округ. Пообіцяли відповідну винагороду та скористалися його документами.
У мене немає жодних претензій до цієї людини, яка стала розмінною монетою у брудній грі. Покарання мають понести і понесуть затійники цієї афери.
— У чому, на Ваш погляд, полягають саме Ваші шанси на перемогу, і як Ви оцінюєте свої перспективи?
— Вони — у підтримці людей, у їхній оцінці моєї роботи! За дослідженнями КМІС (Київський міжнародний інститут соціології), які проводились на окрузі у червні, за мене готові проголосувати 52,5% виборців. За останніми даними Active Group (на цей тиждень) другої соціологічної інституції, рівень підтримки складає 56,5%.
Звісно, це додає сил і зобов’язує до ще активнішої роботи.
— Ваша робота як народного депутата полягає в законотворчій діяльності чи в «живому» спілкуванні з жителями округу?
— Як депутат, я два тижні на місяць проводжу безпосередньо серед своїх виборців. Щомісяця подаю звіт про виконану роботу. Усього за майже чотири роки відвідав 187 населених пунктів, провів 785 зустрічей, якими було охоплено понад 65 тис. людей. Особисто прийняв 3481 виборця. Додайте сюди ще майже 5 тис. громадян, звернення яких опрацювали помічники. Додатково на округ було виділено понад 50 млн. гривень на соціальну сферу.
Мій повний звіт був оприлюднений у всіх місцевих ЗМІ.
— Які п’ять головних проблем регіону Ви б виділили?
— Перша — стан доріг, точніше, їх фактична відсутність, через що люди опинилися в ізоляції, без автобусного сполучення із районними центрами.
Друга — безробіття, відсутність робочих місць, складність працевлаштування.
Третя — низький рівень зарплат, високі споживчі ціни, надхмарні тарифи на комунальні послуги.
Четверта — рівень та доступність медицини.
П’ята — жалюгідне пенсійне забезпечення.
— Яке Ваше бачення вирішення цих проблем?
— Перше: передати на утримання місцевих громад дороги з одночасним фінансовим забезпеченням. Забезпечити постійне автобусне сполучення з районними центрами.
Друге: розпочати організацію громадських робіт; самозайнятим громадянам нараховувати трудовий стаж; у кожному населеному пункті відновити бодай одне виробництво.
Третє: довести заробітну плату в собівартості продукції до 25% (сьогодні — це менше 10%). Повернути регулювання цін на основні продукти харчування. Знизити ціни на газ для населення. Скасувати ПДВ при сплаті комунальних послуг, що знизить тариф на 20%.
Четверте: відновити в повному обсязі державне фінансування закладів охорони здоров’я, роботу всіх ФАПів та амбулаторій. Скасувати, так звану, медичну реформу в такому вигляді, як вона реалізується зараз.
П’яте: мінімальну пенсію привести до рівня мінімальної зарплати. При цьому співвідношення між мінімальною і максимальною зарплатою не повинно перевищувати 1:5. Це дозволить істотно наповнити пенсійний фонд.
— Ці проблеми можна легко віднести до загальнонаціонального рівня. Чи можете Ви вказати на три головні місцеві проблеми, які потребують нагального вирішення?
— Головна проблема — це катастрофічне та тотальне винищення лісів: незаконна та безконтрольна вирубка сягає неймовірних масштабів! Місцеві керівники лісового господарства дедалі нахабніше і неприкрито розглядають ліси не як державну, а як свою приватну власність. Деякі з них уже перетворилися на безконтрольних олігархів місцевого гатунку і взяли під контроль не лише ліс, а й владу в районах.
Не менш болючою проблемою є катастрофічне забруднення річок Хомори та Случі. Від цього страждають, насамперед, жителі Баранівського та Новоград-Волинського районів. Із приводу цього вже прийнято відповідну Постанову Верховної Ради України про оголошення їх територією надзвичайної екологічної ситуації — і це зобов’язує місцеву владу розібратися в причинах. Тепер у неї не буде можливості робити вигляд, що проблеми не існує.
І, звісно, проблема полігону твердих побутових відходів у місті Новограді-Волинському, яка загрожує екологічною катастрофою. Тут доводиться боротися зі злочинною бездіяльністю міського голови.
— І наостанок: що Ви можете сказати про свою роботу власне у Верховній Раді?
— Наведу у відповідь лише декілька цифр: виступив автором і співавтором 128 законопроектів, 600 пропозицій та поправок до проектів законів, зробив 192 депутатських запити. Майже 350 разів виступав у сесійній залі щодо проблем людей Житомирщини. Розглянув понад 8500 звернень громадян.
Розмову вела Леся ГУДЗЬ